Tropische temperaturen zorgen voor lange dagen

IJmuiden – Afgelopen tijd was er sprake van een hittegolf in Nederland en dat leidde bij de IJmuider Reddingsbrigade tot lange dagen. Ondanks het mooie weer viel de drukte op het strand volgens de IJRB nog redelijk mee. Of tegen, afhankelijk van hoe je er naar kijkt. Hoe dan ook, de lifeguards moesten regelmatig in actie komen.

De week begon nog erg rustig. Op maandag 1 augustus waren er geen bijzonderheden te melden. Er was weinig strandbezoek. Er werd geoefend met varen, maar er hoefde geen hulp te worden verleend die dag. Dinsdag was het al wat drukker op het strand. Dit resulteerde in een aantal EHBO-verrichtingen. Ook moest er die dag een omgeslagen catamaran geassisteerd worden. Aan het einde van de dag gingen veel surfers en kitesurfers het water op en toen viel rond het avondeten plotseling de wind weg. Hierdoor moest de IJRB reddend in actie komen. De dagen daarna liepen de temperaturen steeds verder op. Dit ging gepaard met lange dagen en meer hulpverleningen. De mobiele hulppost 3.21 werd dagelijks ingezet als vooruitgeschoven post. Het strand bij IJmuiderslag werd vanuit de auto in de gaten gehouden. Op donderdag en vrijdag waren er veel hulpverleningen voor kwallenbeten, maar ook een aantal grotere inzetten.

Zoekactie kind

Zo moest er donderdag tweemaal geassisteerd worden bij een zoekactie in Wijk aan Zee. De eerste keer betrof het een vermissing van een kind, dat mogelijk in het water vermist was geraakt. Gelukkig werd het kind snel na aankomst van de eenheden vanuit IJmuiden gevonden door de collega’s van reddingsbrigade Wijk aan Zee.

Niet lang daarna raakte een oudere man vermist. Na een zoekactie van anderhalf uur, met meerdere boten van reddingsbrigades en KNRM, werd deze man veilig aangetroffen op het strand. Vrijdag moesten de lifeguards meerdere keren ingrijpen in een levensbedreigende situatie rondom een gezin. De ouders en overige familieleden letten niet goed op hun jonge kinderen, waaronder een kind van nog geen anderhalf jaar oud. Dit kind liep zonder supervisie de zee in en moest door één van de lifeguards uit het water gehaald worden. De familie werd hierop aangesproken door de IJRB, maar even later liep deze dreumes opnieuw het water in. Wederom was er geen familielid in de buurt. Ook zondag moest er een jong kind van een zandbank gehaald worden, in een vergelijkbare situatie.

De zee is geen veilige plek voor zulke kleine kinderen. Er is sprake van stroming, golven, hoogteverschillen en een kind van net een jaar oud kan vanzelfsprekend niet zwemmen. Let altijd goed op je kinderen, zeker als ze nog zo klein zijn. Op een onoverzichtelijk strand door de drukte, is een kind al gauw kwijt. De week in cijfers: Hulpverleningen: 9 keer assistentie, 12 keer EHBO, 77 keer klein EHBO, 6 keer vervoer met EHBO, 6 reddingen, 4 vermissingen, 2 vondelingen. In uren: Post De Waecker geopend: 80,5 uur in 7 dagen (gemiddeld 11,5 uur per dag), Mobiele post geopend: 35 uur in 5 dagen (gemiddeld 7 uur per dag), Mensuren: 880 uur. Info:  www.ijrb.nl

Foto: aangeleverd