Tracé HOV Velsen officieel geopend

Het tracé van HOV Velsen is vanmorgen officieel geopend door gedeputeerde Elisabeth Post en wethouder Ronald Vennik. Zij zaten voorin de bus die als eerste over de vrije busbaan tussen IJmuiden en Haarlem reed.

Met de komst van de HOV-bus krijgt Velsen aansluiting op het regionale R-net. De bus rijdt voor een groot deel over bestaande wegen. Om het openbaar vervoer voorrang te geven zijn wegen aangepast en verkeersregelinstallaties geplaatst. Op de plek van de oude spoorlijn (langs Driehuis en IJmuiden) is een vrijliggende busbaan aangelegd waar alleen de HOV-bus gaat rijden.

De bussen met genodigden werden ter hoogte van de Minister van Houtenlaan korte tijd tegengehouden door actievoerders van het eerste uur. Zij deelden pamfletten uit aan de gedeputeerde en wethouders, waarna de openingsrit verder kon gaan.

In de spoorwegonderdoorgang tussen Driehuis en Santpoort onthulde wethouder Robert te Beest een kunstwerk van Roland Schimmel. ,,Door dit kunstwerk wordt een rit met de bus een moment van verwondering”, aldus de kunstenaar.

Vanaf zondag gaat de bestaande buslijn 75 (Haarlem-IJmuiden) over de busbaan rijden. De bus rijdt dan volgens de huidige frequentie, maar wel met aangepaste vertrektijden omdat de reistijd van lijn 75 korter wordt.

Vanaf 3 september gaat R-net lijn 385 rijden. Deze lijn vervangt lijn 75. Lijn 385 rijdt tijdens de daluren minimaal vier keer per uur en in spits minimaal zes keer per uur. In de zomermaanden (vanaf begin mei tot het einde van de zomervakantie) rijdt lijn 385 helemaal tot het strand, halte IJmuiden aan Zee. (foto: Friso Huizinga)