Een hek als rijksmonument
Langs de oostzijde van de Wüstelaan is een hek, honderden meters lang. Het smeedijzeren hek vormt de begrenzing van de oude buitenplaats Spaarnberg. Het is waarschijnlijk rond 1835 geplaatst bij de aanleg van het door J.D. Zocher ontworpen park bij het landgoed. Het is bijna overal in goede staat, hoewel de extreme stormen van tegenwoordig, waardoor monumentale bomen omwaaien, wel een bedreiging vormen.
Het hek wordt onderbroken door twee toegangen. Een noordelijke, schuin tegenover restaurant Boschbeek en een zuidelijke tegenover de Clarionlaan. De pijlers van het hek van de noordelijke toegang zijn niet origineel, het zijn betonnen vervangers van de oorspronkelijke hardstenen exemplaren. Ze zijn wit en grijs geschilderd.
Op de hierbij geplaatste foto zijn de hekpijlers te zien van de zuidelijke toegang. De natuurstenen zuilen zijn rijker versierd met op de dekplaten voluten met bloem- en palmetmotieven. Hier is ook nog een dubbel smeedijzeren draaihek aanwezig. Op beide toegangen staat, verdeeld over de hekpijlers, SPAARN en BERG.
In de 16e tot 18e eeuw lagen in dit gebied blekerijen. Deze blekerijen raakten in verval en bankier Adriaan van der Hoop liet hier zijn uitgestrekte buitenplaats Spaarnberg aanleggen.
Veel van de buitenplaats is verdwenen. Wat er nog wel is, is een moestuin, die aan de westkant begrensd wordt door een slangenmuur van gele bakstenen met aan de bovenzijde een rand van Hollandse dakpannen. De golvende muur biedt warmte-uitstraling en beschermt tegen de wind.
Het geheel, de moestuin met de slangenmuur, maar ook het hek en de toegangen, is rijksmonument. De moestuin en de muur liggen in een particuliere tuin en zijn helaas niet te bewonderen, het hek en de toegangen zijn voor iedereen zichtbaar.
Stichting Santpoort. Tekst: Annette Koster. Foto: Tialda Willems