Theatervoorstelling over Willem van Oranje

IJmuiden – Was de vader des vaderlands een republikein? Theater Nomade trekt door het land met de nieuwe voorstelling Willem van Oranje. Een spektakelstuk in 16e-eeuwse enscenering met authentieke teksten, muziek en beelden over het ontstaan van de Nederlandse natie. morgenavond is in de Stadsschouwburg Velsen de première.

Het dramatische leven van Willem van Oranje staat symbool voor de opstand in de Nederlanden, de 80-jarige oorlog en de vorming van de Nederlandse staat. Het theaterstuk volgt het leven van de ‘Vader des Vaderlands’ vanaf de abdicatie van Keizer Karel V (1555) tot aan de moord op het Prinsenhof (1584). Het publiek beleeft de ketterverbrandingen en de Beeldenstorm, Willem’s verblijf op Slot Dillenburg en de relatie met zijn vier vrouwen en familie. Ook de veldslagen bij Heiligerlee en op de Mookerheide zijn te zien, evenals de inname van Brielle, het Beleg van Haarlem, de Victorie van Alkmaar, Leidens’ Ontzet en de declamatie van het Placcaet van Verlatinghe. Tenslotte maakt het publiek mee hoe Philips II Willem vogelvrij verklaart, met de moord op het Prinsenhof in Delft tot gevolg. De voorstelling is niet alleen een levende geschiedenisles, maar trekt ook opmerkelijke parallellen met de samenleving van nu.

Theater Nomade en haar artistiek leider Ab Gietelink presenteren hun theaterwerk al 35 jaar in zeer diverse theatercircuits. Tussen 1985 en 1997 was Theater Nomade deel van het Nieuwe theatercircuit. Vanaf 1998 realiseerde Theater Nomade honderden historisch geënsceneerde theatervoorstellingen op tientallen monumentale locaties.  Klassiekers als Gijsbrecht van Aemstel, Hamlet, Faust, Max Havelaar en Dantons’ Dood werden naast eigen gescheven stukken met groot succes en mooie recensies opgevoerd. In 2012 kwam Nomade met de Nederlandse versie van The King’s Speech in een schouwburgtournee. Vanaf 2014 volgden tournees van de film- en muziektheaterprojecten Anthony Fokker en ‘14-‘18. (Foto: Bart Hulst)