Telstar-directeur Steef Hammerstein eist passie en strijd

Telstar begint vrijdag met een mooi affiche aan de tweede seizoenshelft. Het team van Michel Vonk speelt om 20.00 uur thuis tegen Jong Ajax, dat wordt getraind door oud-international Jaap Stam. Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in Velsen in een klinkende 3-1 overwinning voor de Witte Leeuwen.

Het incasseringsvermogen van sponsors en supporters wordt dit seizoen opnieuw op de proef gesteld, want Telstar verloor de laatste vijf competitiewedstrijden van 2014. De laatste overwinning dateert van 31 oktober, toen MVV met 2-0 werd verslagen. Sindsdien bleef een goed resultaat uit, met als dieptepunt het 2-0 verlies in de nieuwjaarswedstrijd tegen de amateurs van Koninklijke HFC. ,,Daar was ik echt ziek van’’, zegt commercieel directeur Steef Hammerstein. ,,Ik ben de hele maandag van slag geweest, want hoe leg je zoiets uit aan je sponsors en supporters? Die verwachten dat spelers er 100 procent voor gaan en met modder aan hun broek van het veld stappen. Dat is nu te weinig het geval.”

,,De tijd is aangebroken om wat minder lief voor elkaar te zijn. Want dat lijkt er bij Telstar bij te horen. Verloren? Nou ja, jammer dan. Hoe goed we het ook doen met Telstar Thuis in de Wijk of Telstar Horeca, we zijn in de eerste plaats een voetbalbedrijf. Dat is onze corebusiness. Bij Telstar moet het in eerste instantie om voetbal draaien. Dan krijgt de rest vanzelf aandacht. Als het voetbal stopt, dan stopt al het andere ook. Het is soms alsof niet iedereen zich dat realiseert.’’

Het voetbal is geen ‘onderbreking van een gezellige avond’, zoals algemeen directeur Pieter de Waard het een paar jaar geleden gekscherend noemde. ,,Het kost ons nog steeds moeite om van dat beeld af te komen’’, aldus Hammerstein. ,,Natuurlijk is Telstar in veel opzichten een cultclub, maar we moeten wel serieus en geloofwaardig overkomen. De beleidsbepalers hebben daar een belangrijke rol in. We moeten ons dagelijks verplaatsen in het verwachtingspatroon van onze stakeholders die veel geld, tijd en hartstocht in deze club stoppen en er daarmee voor zorgen dat hier nog steeds betaald voetbal gespeeld kan worden.’’

Hammerstein hoopt oprecht dat Telstar de harten van de sponsors en supporters weer kan veroveren met gepassioneerd voetbal waarbij de plaggen in het rond vliegen. Tijdens het trainingskamp in Turkije, dat deels door een sponsor en de spelersgroep zelf werd gefincanierd, gloorde hoop toen een zeer overtuigende oefenzege werd geboekt op FC Volendam, de nummer 4 van de Jupiler League. Telstar staat op de 17e plaats, maar kan bij winst op Jong Ajax (nummer 7) mogelijk een sprongetje maken op de ranglijst. ,,Het wordt vrijdag druk, dus daar kan het niet aan liggen’’, aldus Hammerstein. (foto: Pieter Hoogeveen)