’t Mosterdzaadje viert 36ste verjaardag

Santpoort – ’t Mosterdzaadje viert zondag 12 mei haar 36ste verjaardag. Maar eerst komen op vrijdag 10 mei om 20.00 uur voor de tweede keer in ‘t Mosterdzaadje het duo echtpaar Maria Nemtsova en de saxofonist Vitaly Vatulya. Gepassioneerde musici die in het kader “Muziek voor Vrede” in oorlogsgebieden hun concerten verzorgen. Op hun programma: Robert Schumann, Alfred Schnittke, Erwin Schulhoff en Edison Denisov.

Maria Nemtsova begint het concert solo met de Symphonische etudes van Schumann. De stukken hebben een diepe veelzijdigheid en spreken verschillende emoties aan. Na de pauze ‘Suite in de oude stijl’ van Schnittke. Hij grijpt terug op de Barok en Bach. Erwin Schulhoff, geboren in 1894 in Praag, ontvluchtte Duitsland wegens het verbod op jazz muziek maar werd in de Sovjet-Unie alsnog opgepakt omdat hij Jood was. Werd in 1941 vermoord  Van hem wordt de Hot-Sonate (1930) gespeeld. 

Maria Nemtzova en Vitaly Vatulya kregen hun opleiding in Rusland maar vlogen uit over de hele wereld. Wonnen ongelooflijk veel prijzen. Geven nu zelf masterclasses o.a. ook in oorlogsgebieden. Treden op in de meest prestigieuze zalen in de wereld. Wonen samen in Amsterdam en hebben pas hun eerste kind.

Feest

Zondag 12 mei om 15.00 uur wordt het 36-jarige bestaan van van ‘t Mosterdzaadje gevierd. Een bijzondere datum ingevuld met muziek gespeeld door musici die een nauwe band met ‘t Mosterdzaadje hebben. Het zijn de pianist Vital Stahievitch, de fluitiste Dasha Beltiukova en de celliste Izabella Lediakova. 

Vital Stahievitch opent solo met de schitterende Six Moments Musicaux van Schubert. Kleine juweeltjes. Als trio gaan ze door met de door volksmuziek geïnspireerde muziek van de Tsjech Bohuslav Martinu. Vrolijke, dansende deeltjes in een heel eigen herkenbare muziekstijl. Dan tijd voor de première van de Sonate voor cello en piano van Sergey Beltiukov, de vader van Dasha. Een meditatief en melancholiek werk. Het slotstuk is de aanstekelijke en vurige Tango voor Trio, eveneens van Beltiukov en speciaal voor Trio gearrangeerd. . 

Vital en Dasha die beiden hun opleiding in Minsk kregen en in Amsterdam hun Masterdiploma behaalden, staan garant voor grandioos spel. Izabella Lediakova (Georgië) behoorde in vroegere jaren ook tot de vaste kern van musici, maar haar leven als uitvoerend musicus nam een wending.  Door de ontmoeting met Dasha en haar voorstel samen het stuk van haar vader in te studeren, is het vuur weer aangewakkerd en horen we een geweldig celliste aan het werk. 

‘t Mosterdzaadje, Kerkweg 29 Santpoort-Noord, 023-5378625. Vanaf een half uur voor aanvang is de zaal open. Toegang vrij, een bijdrage in de onkosten wenselijk. Zie ook: www.mosterdzaadje.nl

Foto:

De pianist Vital Stahievitch en de fluitiste Dasha Beltiukova (foto: Julia Kurdiukova)