Strandexcursie boeiend begin van de voorjaarsvakantie

IJmuiden – Zaterdagmorgen vond weer een strandexcursie plaats, georganiseerd door IVN Zuid-Kennemerland op het strand naast de Zuidpier. IVN is de afkorting die staat voor ‘Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid’. Ondanks de koude wind hadden zo’n dertig deelnemers zich verzameld bij het bushokje aan het einde van de boulevard. Eenmaal op het strand aangekomen ging de groep in tweeën uiteen.

Gids Erna Schreuder begeleidde de groep, waar vijf kinderen deel van uitmaakten. De wind nam in kracht toe en woei de bewolking weg, waardoor de zon zich ook kon laten zien. Het zeewater is door de laatste storm Ciara tot bijna bij de duinenrijen geweest. Direct raapt Erna een krabbenschildje op. ,,Een krab vervelt”, vertelt zij. ,,Een vrouwtjeskrab is dan ook te bevruchten. Het mannetje beschermt haar daarna een paar dagen, tot haar nieuwe vel weer voldoende is uitgehard. Het vrouwtje houdt een zakje zaadjes in beheer tot zij eitjes heeft, die bevrucht kunnen worden.” De groep luistert ademloos naar de vele wetenswaardigheden, die de enthousiaste gids rondstrooit. Zo raapt Erna een complete boormossel op om uit te leggen, dat deze zich in veen ingraaft. Veen in zee? De groep weet niet wat zij hoort. Even verderop vinden de kinderen wulken, grote zandschelpen en scheermessen. Duiven en kraaien scharrelen ook tussen deze schelpen om hun weekmenu aan te vullen met vers zeefruit. Erna legt geduldig uit, hoe schelpen zich in kunnen graven. Ook schuimalgen, die sterven door een natuurlijk virus, worden aangewezen. Er zijn zeepokken, gewone en buitengewone. ,,De één heeft groeven en de ander niet”, legt Erna uit. De groep vindt een stukje veen. Na onderzoek zitten er geen boormosselen in.

De hooiwagenkrab.

Dan komt Pieter Kruse aanrennen. Hij gidst de andere groep en heeft iets heel bijzonders gevonden, namelijk een hooiwagenkrab. Het blijkt een volwassen exemplaar en erg zeldzaam. Nadat iedereen hem bewonderd heeft wordt hij zorgvuldig opgeborgen in een speciaal daarvoor meegenomen bakje. Het zal toegevoegd worden aan zijn natuurmuseum in Heemstede. Nienke raapt behalve schelpen ook plastic op. Zij is tien jaar en dol op het strand. Zelf woont zij in Uithoorn en komt niet zo vaak op het strand als zij zou willen. ,,Gelukkig wonen opa en oma in Egmond” lacht zij. Mats van 7 jaar vindt een heel groot dik touw. Het mag helaas niet mee naar huis van zijn ouders. Hij laat het achter in één van de strandpaviljoens als decoratie. Er lagen geen aangespoelde wilde zwijnen aan de vloedlijn dit keer, maar wat is en blijft er toch evengoed veel te ontdekken op ons mooie strand. (Tekst + Foto: Arita Immerzeel)

De wulk.

Meer informatie?
IVN Zuid-Kennemerland: www.np-zuidkennemerland.nl of bel 023 5411123.
Museum voor Natuurstudie: bijweglaan52@hartekampgroep.nl of bel 06 46422016.