Stemmen gemeenteraadsverkiezingen woensdag opnieuw geteld

De ruim 28.000 stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen in Velsen moeten opnieuw worden geteld. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. De hertelling vindt woensdag plaats. Dat is noodzakelijk omdat woensdagavond afscheid wordt genomen van de oude raad.

De Partij van de Arbeid had bij het vaststellen van de definitieve verkiezingsuitslag al om een hertelling gevraagd, maar dat verzoek werd afgewezen door het centrale stembureau. De sociaal-democraten stonden aanvankelijk op drie zetels, maar verloren de restzetel vrijdagochtend aan D66 Velsen. Die gingen daardoor van vier naar vijf zetels. Het verschil was slechts een handvol stemmen.

Het centrale stembureau van de gemeente Velsen stelde dat hertelling niet mogelijk was omdat er tijdens het verkiezingsproces geen onregelmatigheden waren geconstateerd. Een klein verschil is op zich geen reden om hertelling toe te staan, aldus het centrale stembureau.

Het laatste woord was dinsdagavond aan de oude gemeenteraad, dat unaniem instemde met een hertelling. PvdA-lijsttrekker Marianne Steijn kreeg de mogelijkheid een toelichting te geven. Zij benadrukte dat haar partij niet twijfelt aan de zorgvuldigheid van de stembureaus, maar dat een menselijke fout bij het tellen van ruim 28.000 stemmen niet ondenkbaar is. ,,Daarom zijn wij het aan onze kiezers verplicht om een hertelling te vragen, zodat alle stemmen bij de juiste partij terechtkomen.”

De stembiljetten worden woensdag volgens het vierogenprincipe opnieuw geteld door ambtenaren en studenten. Bij de hertelling in de Burgerzaal, die woensdag om 09.00 uur begint, zijn meerdere waarnemers aanwezig. De uitslag wordt aan einde van de middag verwacht. (foto: Reinder Weidijk)

Zie ook: Velsen Lokaal winnaar van gemeenteraadsverkiezingen