Steeds meer Noord-Hollanders krijgen huidkanker

Velsen – Huidkanker komt steeds vaker voor in Noord-Holland. Vorig jaar werd deze vorm van kanker 3.562 keer vastgesteld onder Noord-Hollanders. Het totale aantal diagnoses in de provincie ligt hiermee 52,5% hoger dan tien jaar eerder, toen ging het om 2.335 gevallen. Dit blijkt op basis van data van het Integraal Kankercentrum Nederland en het CBS. 

Het aantal huidkankerdiagnoses stijgt in Noord-Holland minder hard dan elders in het land. Op landelijk niveau is het aantal huidkankerdiagnoses tussen 2013 en 2023 namelijk met 61,3% toegenomen.

De afgelopen jaren is de zonnekracht in ons land toegenomen. Goed insmeren is nog belangrijker geworden. Factor 30 beschermt 95 procent en factor 50 voor 98 procent. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus vrij klein. Het is dan ook belangrijker om vaak en voldoende te smeren. Maar ook goed insmeren beschermt niet tegen een hele dag in de zon bakken, want daar kan geen zonnebrandcrème tegenop. In Velsen zijn op diverse plekken ‘smeerpalen’ waardoor je gratis kunt smeren met factor dertig. Zie ook: https://www.jutter.nl/geniet-maar-verbrand-niet/.

Relatief weinig diagnoses in Noord-Holland

Ten opzichte van het aantal inwoners wordt er in Noord-Holland relatief weinig huidkanker ontdekt. Vorig jaar werd de ziekte 121 keer geconstateerd per 100.000 Noord-Hollanders. Het relatieve aantal gevallen ligt hiermee een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 135 huidkankergevallen per 100.000 Nederlanders.

Als je een verdacht plekje hebt, kun je daar via de SkinVision app een foto van maken. Een aantal maanden later kun je dan weer een foto maken en die met de vorige foto vergelijken. Je kunt de foto ook laten analyseren door de SkinVision app. Dan heb je binnen een minuut een analyse met passend advies. Voor het laten beoordelen van de foto door het algoritme systeem moet je normaal betalen. (foto: Pixabay)