Station Santpoort-Zuid wordt door reizigers hoog gewaardeerd

Santpoort – Het treinstation Santpoort-Zuid krijgt van treinreizigers een hoog waarderingscijfer. Maar liefst 91 procent van de reizigers kent als rapportcijfer een 7 of hoger toe. Daarmee is dit het hoogst gewaardeerde treinstation van Noord-Holland. Haarlem en Amsterdam Centraal, respectievelijk tweede en derde, scoren in onze provincie ook tamelijk hoog. Dat blijkt uit de jaarlijkse Stationbelevingsmonitor die wordt uitgevoerd in opdracht van Prorail en NS.

Voor het samenstellen van de lijst werden ongeveer 150 duizend reizigers ondervraagd. Net als vorig jaar was Den Helder Zuid het laagst gewaardeerde treinstation van Noord-Holland, een verschil is wel dat dit toen ook het laagst gewaardeerde treinstation van Nederland is, dit jaar is dat Lage Zwaluwe in de omgeving van Breda. Het populairste treinstation van Nederland is het station in het Limburgse Klimmen-Ransdaal. Hier is een score van 97% behaald.

Uit het stuk blijkt verder dat de reizigers in algemene zin steeds meer tevreden zijn over de stations. In 2019 was 77% van de reizigers positief en gaf een 7 of hoger, tegenover 76% in 2018. In 2014 lag dat percentage nog op 65%. Het station Santpoort-Zuid bestaat sinds 1867 en was tot 1957 het enige treinstation van Santpoort. Het werd ooit geopend als station Zandpoort, twintig jaar later werd die naam gewijzigd in Sandpoort Meer en Berg en weer later werd de spelling aangepast naar Santpoort Meer en Berg. Vanaf 1918 heette het nog slechts Santpoort, de toevoeging ‘Zuid’ is erbij gekomen toen station Santpoort-Noord werd geopend. (Foto: Bos Media Services)