Spitspont vaart voorlopig niet uit

Velsen – Opnieuw is de spitspont voor enige tijd uit de vaart. Een technisch mankement is hiervan de oorzaak. Bij een van de veerponten is een onderdeel van de stuurmachine defect geraakt. Het betreffende onderdeel is echter niet meer verkrijgbaar, dus zal exploitant GVB het mankement op andere wijze moeten verhelpen.

De veerponten die tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid varen, zijn meer dan tachtig jaar oud. Bij technische mankementen kan dit tot problemen leiden, omdat onderdelen, die destijds gangbaar waren, nu veelal niet meer worden gebruikt en daardoor ook niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. Verwacht wordt dat de spitspont zeker een week niet zal kunnen varen. Dit betekent dat de oude situatie, waarbij slechts eens per twintig minuten een afvaart is, nu weer van kracht is.

In de komende jaren zullen de sterk verouderde veerponten worden vervangen door nieuwe, elektrische exemplaren. Tot die tijd zal GVB moeten ‘schipperen’ met de huidige exemplaren. Er zijn geen extra veerponten beschikbaar om in geval van calamiteiten in te kunnen zetten.