Regio – Stichting De Noordzee heeft zich aangesloten bij het internationale Plastic Smart Cities programma van WWF-NL als nationale partner. De samenwerking richt zich op het aanpakken van het hardnekkige probleem van zwerfvuil in onze Noordzee, door te werken aan de oorsprong van het afval in stedelijke gebieden. Stichting De Noordzee zorgt in Nederland voor de ondersteuning bij maatregelen van Plastic Smart Cities. In Nederland zijn Amsterdam en Texel reeds aangesloten en is een aantal eilanden en steden geïnteresseerd om mee te doen. De stichting deelt in het internationale Plastic Smart Cities netwerk de Nederlandse lessen uit de praktijk met steden in Europa en in Azië en Afrika.
Hardnekkig probleem
Zwerfvuil op zee is een wereldwijd oceanenprobleem, maar zeker ook een hardnekkig probleem in onze eigen Noordzee. Stichting De Noordzee, bekend van de jaarlijkse Beach Cleanup Tour, werkt al lange tijd met het programma Schone Zee aan een significante vermindering van zwerfafval op onze stranden en in de Noordzee. Ze richten zich op veelvoorkomende afvalitems om ze bij de bron aan te pakken. Plastic items voeren nog altijd de lijst aan.
Jarenlange ervaring
,,Een schone zee is een gezonde zee, voor het ecosysteem, dier en mens. Stichting De Noordzee heeft jarenlange ervaring met landelijke strandafvalmonitoring, rivierafvalonderzoek en het organiseren van de Beach Cleanup Tour’’, vertelt directeur Ewout van Galen. ,,Een uitgelezen kans om, met deelname in Plastic Smart Cities, nu de verbinding te leggen met de stedelijke context. Immers, steden zijn op zichzelf een bron van afval richting de zeeën en oceanen en hebben instrumenten in handen om het tij te keren! Stichting De Noordzee is verheugd om, samen met WWF, hieraan bij te dragen.’’
Plastic Smart Cities
Plastic Smart Cities is een WWF-programma dat wereldwijd steden ondersteunt die zich inzetten voor het voorkomen van plastic vervuiling van de natuur. Sinds 2018 heeft het tot doel om in steden de plastic vervuiling op korte termijn met 30% te verminderen en in 2030 het lekken van plastic naar de natuur totaal te voorkomen. Plastic Smart Cities volgen een vaste opzet van vijf stappen, van een intentieverklaring naar een nulmeting (van de afvalstromen) naar een stedelijk actieplan, implementatie en monitoring en evaluatie. Het programma leunt op twee pilaren: lokale pilots én het delen van best practices in het wereldwijde netwerk.
Over Stichting De Noordzee
Stichting De Noordzee is al meer dan veertig jaar dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. Als onafhankelijke natuurorganisatie streeft de stichting naar een schone en gezonde zee, waar natuur altijd het uitgangspunt is voor de menselijke activiteiten die er plaatsvinden. De organisatie komt op voor de Noordzee en werkt samen met andere partijen aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op de Noordzee.
Het Wereld Natuur Fonds
Het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) is een van de grootste internationale natuurbeschermingsorganisaties. Men streeft ernaar de prachtige rijkdom aan dier- en plantensoorten op aarde te beschermen en te herstellen. Van natuurverlies naar natuurwinst. Want meer natuur zorgt voor minder klimaatverandering. Kijk op www.wwf.nl voor meer informatie. (Foto: Pete Linforth via Pixabay)