Saxofoniste Fleur Peereboom treedt op bij Grachtenfestival Amsterdam

Velsen – Saxofoniste Fleur Peereboom, geboren en getogen in Santpoort-Noord, speelt sinds haar negende jaar op wat zij steevast ‘de sax’ noemt. Onlangs is zij geselecteerd om komende zomer op het populaire Grachtenfestival in Amsterdam haar kunsten ten gehore te brengen.

Zij herinnert zich nog goed, hoe zij haar lessen ontving van juf Ineke in het Kunstencentrum in IJmuiden. De talenten van de net 22-jarige Fleur voor het bespelen van de saxofoon blijven sindsdien niet onopgemerkt en zij treedt regelmatig op in den lande. Als soliste of met het ensemble Nachtlicht. Te horen in onze gemeente was zij afgelopen november bij KOEL in Driehuis. Zij speelt mee in het Nationaal Jeugdorkest en onlangs ook op een kamerfestival samen met een pianist. Al woont drukbezette Fleur nu in Amsterdam, toch komt zij nog elke week in haar ouderlijk huis in Santpoort-Noord, omdat zij in Driehuis lesgeeft aan zes leerlingen. Fleur meent dat het ‘maar zes!’ leerlingen zijn, maar wie kennisneemt van haar activiteiten, is wellicht een andere mening toegedaan. Zo studeert Fleur binnenkort af aan het Conservatorium van Amsterdam in klassieke sax.

Als extra studie heeft zij auditie gedaan voor jazz saxofoon. ,,Deze combinatie is ongebruikelijk, maar vind ik interessant en ook al lijkt de combinatie klassiek en jazz moeilijk, daar ligt mijn grootste passie bij het spelen”, vertelt Fleur enthousiast. ,,Omdat het vernieuwend is, je creëert iets, wat er nog niet was.” Samen met acht bevlogen musici, die de passie voor klassiek en jazz delen, vormt zij het ensemble Nachtlicht. Fleur benadrukt nog maar eens: ,,Dit ensemble is het aller- allerleukste om te doen, omdat het om een ongewone combinatie van instrumenten gaat. We zijn uniek omdat wij met twee trombones, een dwarsfluit, drums, twee saxen, een piano, een contrabas en een gitaar een visie delen. We combineren klassiek met een ritme van jazz. Eén van ons componeert ook en het is echt ontzettend leuk en vernieuwend!”

Op de vraag of Fleur haar eigen riet snijdt, antwoordt zij: ,,Nee, ik werk nu met plastic riet. Het blijft meer constant van kwaliteit, al is er wel gezocht naar bijpassende mondstukken. Dat voldoet echt beter.” Vers van de pers is het nieuws, dat Fleur gaat optreden in het Grachtenfestival in augustus. De precieze datum is nog niet bekend. Wel duidelijk is, dat zij tweemaal zal spelen. Voor wie eerder van een optreden van Fleur wil genieten, heeft zij een tip. ,,Ook mijn eindexamen op 10 juni aanstaande is een openbaar optreden, het zal waarschijnlijk ergens in Amsterdam-Noord plaats vinden. Wie wil is welkom!” Fleur zal de redactie op de hoogte stellen van de exacte tijd en locatie, zodra deze bekend zijn.

Meer informatie? Nationaal Jeugdorkest: www.njo.nl. Het Grachtenfestival Amsterdam vindt plaats 7 t/m 16 augustus 2020. Meer informatie volgt op www.grachtenfestival.nl. Een fragment van ensemble Nachtlicht is te beluisteren op YouTube.com onder de zoekterm ‘Impression Nachtlicht Ensemble’. Zie ook www.nachtlichtensemble.nl. (Tekst: Arita Immerzeel / Foto: Önder Konuralp)