Santpoorter presenteert revolutionaire zonneauto Nuna9

Het Nuon Solar Team heeft deze week haar nieuwste zonneauto gepresenteerd. De Nuna9 heeft een nieuwe vorm, een kleiner zonnepaneel en ‘a touch of Dutch’ op de zijkant

De studenten van de TU Delft verdedigen in oktober met Nuna9 de wereldtitel tijdens de World Solar Challenge in Australië. Jasper Wijkhuizen uit Santpoort is een van de zestien studenten die de zonneauto hebben ontworpen en gebouwd.

Het ontwerp van Nuna9 is er een die we nog niet eerder in de zonneracewereld hebben gezien. De grootste verandering op het gebied van aerodynamica is dat Nuna9 geen overhangende neus meer heeft en Nuna9 een compact racemonster geworden is. De raceorganisatie van de Bridgestone World Solar Challenge past elke editie de regels aan. Dit jaar mag het zonnepaneel slechts nog maar 4 m2 maximaal zijn in vergelijking met de 6 m2 van de vorige race.

Jasper Wijkhuizen is één van de mechanici van het team. ,,Door de regelwijziging van de organisatie van de World Solar Challenge is Nuna zowel van binnen als van buiten dit jaar een stuk kleiner”, aldus de Santpoorter. ,,De mechanische onderdelen zijn allemaal zo strak mogelijk ontworpen. We hebben op veel plekken maar één millimeter speling. Het was een enorm gave uitdaging om zo precies te moeten werken.”

De zonneauto is lang geheim gehouden voor de concurrentie. Teamleider Sander Koot: ,,Nuna9 is revolutionair. We hebben een compleet nieuwe vorm ten opzichte van onze voorgaande zonneauto’s. Deze vorm wilden we zo lang mogelijk geheim houden om de concurrentie niet wijzer te maken dan ze al zijn. De laatste jaren komen de verschillende teams steeds dichter bij elkaar te liggen tijdens de race. Ook zien we bij onze concurrenten vaak doorvertalingen van onze eerdere zonneauto’s. En het gaat er ons natuurlijk wel om dat we ook dit jaar die wereldbeker naar binnen weten te slepen.” Daarom laten de Delftse studenten ook nog niks van de binnenkant van de auto zien. ,,Je zal ze maar op ideeën brengen”, lacht Sander.

Als veelvuldig winnaar en regerend wereldkampioen is het Nuon Solar Team de grote favoriet voor de titel in Australië. De raceorganisatie daagt teams van over de hele wereld nu uit om de Nederlanders te verslaan onder het motto: ‘Take on the Dutch’. Om op symbolische wijze de winnaarsmentaliteit te tonen heeft het team gekozen om leeuwenmanen op hun zonneauto te zetten.

Het Nuon Solar Team bestaat dit jaar uit zestien technische studenten. In oktober verdedigen zij tijdens de Bridgestone World Solar Challenge hun wereldtitel met hun zelfgebouwde zonneauto Nuna9. De Delftse studenten wonnen de race tot nu toe zes keer, waaronder de laatste editie van de race in 2015. Het parcours van ruim 3.000 kilometer loopt dwars door Australië, van Darwin naar Adelaide.