Ruïne van Brederode feestelijk geopend

Afgelopen zaterdag vond de officiële opening plaats van de Ruïne van Brederode. Het Rijksmonument is geopend op woensdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur

Om 14.00 uur verwelkomde voorzitter Marcel Sukel wethouder Robert te Beest en introduceerde hij de nieuwe beheerders van de Ruïne: Rob Kortekaas en Angelique Schipper.

Te Beest was trots op de grote belangstelling voor de Ruïne en riep iedereen op om vooral vaker te komen. Met elkaar werd het Brederodelied gezongen. Onder het toeziend oog van de oorspronkelijke bewoner de heer Willem van Brederode en nazaat Folkert van Brederode werd de vlag op de toren gehesen.

Daarna lieten de wachters het publiek toe tot de Ruïne, waar men persoonlijk kon kennismaken met de historische figuren, Aagje de Vertelster het verhaal van de machtige heren van Brederode vertelde, middeleeuwse klanken en geuren de Ruïne vulden en het geluid van pijlen en harnassen buiten klonk.

Zondag vond het eerste koffieconcert plaats. Kapriol wist de volle ‘ridderzaal’ van begin tot eind te boeien met verhaal en muziek en kreeg een groot applaus. Zondag 2 april is het tweede koffieconcert met Seyl en Treyl.

Zondag 19 maart worden er om 13.00 uur en 15.00 uur rondleidingen gegeven. De entree inclusief rondleiding kost 5 euro (tot 4 jaar gratis). Reserveren kan via www.hoenu.nl > regio Haarlem. De Ruïne is tot en met oktober geopend op woensdag en vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 17.00 uur. Zie ook www.heerlijkheid-brederode.nl. (foto: Anne Moss)