Regionaal voetbalicoon borduurt voort op succesformule

Hij hoefde niet lang na te denken over zijn ‘life after football’. De immer positieve Anthony Correia was namelijk al tijdens zijn spelerscarrière zeer actief als assistent- en jeugdtrainer. Een begeleidende rol is eigenlijk voorbestemd voor de 35-jarige Nederlandse Surinamer.

„Ik ben al jaren bezig met training geven”, vertelt hij. „Bij Stormvogels Telstar heb ik de F’jes en E’tjes getraind toen ik nog speler was, daarna KFC Koog aan de Zaan B1, de VSV B-junioren, bij DEM en Kennemers assistent geweest en hoofdtrainer bij VVH Velserbroek.” Correia kent de amateurvoetbalregio zodoende van haver tot gort. Hij geniet van het kleine wereldje, waarin iedereen elkaar kent en het er onderling vriendelijk aan toegaat. Buiten het veld tenminste. „Tijdens die 90 minuten moet je er de hele tijd keihard bovenop zitten en alles geven.”

Even leek er een maatschappelijke carrière voor ‘Antho’ in te zitten. Voetbal was hij voor ruim een jaar zat: hij werd bedrijfsleider bij de Vuurlinie in Beverwijk. Vorige zomer benaderde VV IJmuiden hem om het eerste elftal te coachen. Correia zag de ideale mogelijkheid om zijn tweede volwaardige trainerschap met een UEFA A cursus bij de KNVB te combineren.

„Ik kon in 2016 beginnen met UEFA A/TC1”, legt hij uit. „Het werd natuurlijk wel veel omdat ik ook nog twee ochtenden stage ging lopen bij Telstar. Maar VV IJmuiden speelt op zaterdag: dat was ideaal voor mij. Toen ik als speler stopte bij Telstar kwam er heel veel op me af: een baan, een cursus, etcetera. IJmuiden heb ik er dus bij genomen. Daar heb ik geen spijt van.”

Het eerste jaar ging boven verwachting goed. In de derde klasse B haalde het vlagenschip net niet de nacompetitie. De vijfde plek bleek, tot verrassing van velen, toch niet voldoende te zijn. Teleurstelling had snel plaats moeten maken voor trots, maar niet bij Correia. De oud-prof komt toch weer even in hem naar boven. „Nogmaals: ik heb bij Telstar gevoetbald en daar is alles ook heel down to earth, maar als het op die wedstrijden aankomt moet alles eruit gehaald worden. De middenmoot lag in de lijn der verwachtingen: maar dat je de nacompetitie op één punt mist is echt mega zuur.” Volgens Correia is het ‘eigenlijk een topseizoen geweest’ omdat de oorspronkelijke doelstelling is gehaald. Hij kan de teleurstelling echter moeilijk verkroppen.

Deze jaargang moet de revanche komen: positie 5 is volgens Correia voldoende voor play-offs. Hij moet het zien te doen met een vrijwel intact gebleven selectie. „Fabian Roozen is naar Velsen gegaan: dat is heel jammer. Daarentegen hebben we onder meer Floyd Hille van VSV erbij gekregen.’’

Het Telstaricoon wil zonder meer voortborduren op de verrassende succesformule van het seizoen 2016/2017. Dat doet hij ook met eigen kweek uit het tweede elftal. „Er sluiten een aantal jongens bij het eerste aan die gewoon goed bij de club passen. Zij moeten zich nu gaan bewijzen.”

Hij blijft even voor het grote bord met zijn pouletegenstanders staan en grijnst. „Het is allemaal weer zo anders dit jaar. Een kwart ken ik gewoon niet. Kijk bijvoorbeeld naar SV Robinhood: een van horen zeggen ongeorganiseerd Surinaams team uit Amsterdam. Die diversiteit, dat ongewisse. Ben benieuwd wat de pot daar schaft na de wedstrijd, haha.”

De regionale wedstrijden blijven wat hem betreft toch het mooiste. „Vroeger had ik dat als speler ook bij Telstar-Haarlem”, zegt hij strijdlustig. „Daarvoor zit je op voetbal. Ik merkte het hier vorig jaar ook: de wedstrijden tegen VSV begonnen vijf minuten later omdat de rook nog niet was opgetrokken.” Correia zegt het nog maar een keer: strijd- en vechtlust staan voorop tijdens die wedstrijden. „Ze kennen elkaar allemaal en gaan met elkaar op stap. Maar tijdens die negentig minuten: kop d’r af. Dat is het mooie aan onze voetbalregio.”

Hij verwacht veel van onder andere Waterloo, Velsen, VVH Velserbroek, Bloemendaal en Stormvogels, waar zijn voetbalvriend en ex-Telstar speler Sjaak Lettinga trainer is. „In de spelopvatting van deze teams zie je ook het karakter van onze regio terug: keihard werken. Dat heeft de voetbalstreek ver gebracht. Velsen heeft gewoon echt een topteam en Waterloo gaat verrassen, let maar op.”

Zijn assistent-trainerschap bij SC Telstar volmaakt Correias status als regionaal voetbalicoon. Hij weet als geen ander hoe de vlag er volgend jaar mei aan de Tolsduinerlaan bij zal staan. Wellicht dus met Telstar én VV IJmuiden in de nacompetitie. (foto: 1963-pictures.nl)