Redders van boven!

IJmuiden – Aan de muur van de Loodsenzaal in het Zee- en Havenmuseum hangen, als ode aan de redders, prachtige actie luchtfoto’s van de reddingsboten van de KNRM in stormachtig weer, gefotografeerd door luchtfotograaf Herman IJsseling van Flying Focus.

Bij binnenkomst van de Loodsenzaal wordt onmiddellijk de aandacht van de bezoekers naar de spectaculair luchtfoto’s van de luchtfotograaf Herman IJsseling getrokken. De ode aan de redders is ontstaan naar aanleiding van een crash tijdens een fotovlucht en de daaropvolgende redding.
Op 8 mei 2013 op 50 kilometer uit de kust van Egmond overkwam het vliegteam van fotograaf Herman IJsseling en vlieger Brien van Wijk het onfortuinlijke waar elke vlieger van verschoond zou willen blijven. Het team vloog vanaf Den Helder, met redelijk zicht, om op zoek te gaan naar een coaster die in opdracht gefotografeerd moest worden. Bij een spiegelgladde zee was de hoogte boven water heel moeilijk in te schatten en vlogen zij ongemerkt een mistbank in met als gevolg dat de Cessna het water raakte en crashte. De personal locator beacon (PLB) in het overlevingspak van Herman alarmeerde de Kustwacht die vervolgens de KNRM alarmeerde. De piloot Brien van Wijk kwam bij de crash om het leven.
Voor Herman IJsseling kreeg de KNRM na zijn redding en het verlies van zijn vliegmaat een heel andere betekenis. Na twee uur in de zee gedreven te hebben was Herman onderkoeld, maar werd door de mannen van de Koos van Messel uit zee gehaald en veilig aan wal gebracht. Herman wist niet veel meer van de redding, daarom was de latere ontmoeting met zijn redders voor hem een bijzondere gebeurtenis.
Die dag heeft hem enorm geholpen voor de verwerking van het ongeval. Daarom wil Herman met deze expositie zijn redders eren door een ode aan de KNRM, middels deze expositie, te geven.
De expositie Redders van Boven zal tot 10 september 2015 te zien zijn in het Zee- en Havenmuseum te IJmuiden. Zie ook www.zeehavenmuseum.nl