PreSail IJmond begint vorm te krijgen

PreSail IJmond, de aanloop naar de SAIL-In Parade op het Noordzeekanaal, krijgt steeds meer gestalte. Het nautisch festijn, waarin het Havenfestival IJmuiden is opgenomen, vindt plaats op zaterdag 15, zondag 16 en dinsdag 18 augustus. SAIL-In Parade is een dag later, op woensdag 19 augustus.

De Vissershaven wordt omgetoverd tot een gezellig festivalterrein. De Trawlerkade krijgt dezelfde inrichting als tijdens het Havenfestival. Verspreid over de kade komt een aantal pleinen, waarvan het culinair plein letterlijk en figuurlijk de smaakmaker moet worden. Daarnaast zijn er diverse podia voor optredens. Bij de Kop van de Haven komen ook bijzondere schepen te liggen. De dag voor de SAIL-In Parade wordt ook de Halkade bij het festival betrokken.

Aan de reeks van tall ships die IJmuiden bezoekt, kan een ander prominent schip worden toegevoegd. De Kapitan Borchardt heeft de komst naar IJmuiden bevestigd. Dit tall ship werd in 1917 gebouwd in Nederland als vrachtschip. Gedurende vele jaren voer zij over de oceanen en had veel verschillende eigenaren. Nu vaart ze als trainingschip met Poolse jongeren.

Eerder hebben onder andere de imposante Kruzenstern, de bark Europa en de Gulden Leeuw toegezegd te komen. Ook schepen van de Koninklijke Marine zijn in de Vissershaven aanwezig. De Morgenster is vrijdag 15 augustus tot en met maandag 18 augustus te bewonderen in de IJmuidense haven, een dag later in Beverwijk. De Clipper Stad Amsterdam is ook van vrijdag tot en met dinsdag aanwezig in IJmuiden. Met de Eendracht en de Morgenster is het mogelijk mee te varen. Binnenkort volgen meer details.

Tussen de haven van Beverwijk en die van IJmuiden komt op zaterdag en zondag een veerverbinding. Dit geldt niet voor dinsdag 18 augustus. PreSail IJmond wordt die dinsdagavond afgesloten met een groot muziekfestival, dat als werktitel ’Groeten uit de IJmond’ heeft. De organisatie is druk bezig met sponsors en fondsenwerving om alles uiteindelijk ook mogelijk te maken.

Voor bedrijven en organisaties bestaat de mogelijkheid om tijdens PreSail IJmond arrangementen af te nemen. Gedurende het hele evenement kunnen vaartochten op zee of het Noordzeekanaal worden geboekt. Er zijn ook volop mogelijkheden voor bijeenkomsten op de kade. Meer weten? Mail naar info@presailijmond.nl, bel 0251-213574 of kijk op www.presailijmond.nl.