Prachtige opbrengst Prinses Màxima Centrum Rally

Velsen – Voor het derde achtereenvolgende jaar werd afgelopen zaterdag door de Lions Wassenaar-Duin de Prinses Màxima Centrum Rally georganiseerd. De bonte stoet fraaie automobielen, variërend van een Bentley Speed uit 1934 tot aan een BMW i3 uit 2019, deed dit jaar ook Velsen aan, want de lunch werd genoten bij het Hoogovens Museum. Het evenement is opgezet om geld in te zamelen voor het Prinses Màxima Centrum in Utrecht, het enige ziekenhuis in Nederland waar kinderen met kanker worden behandeld.

De eerste editie van de Prinses Màxima Centrum Rally bracht de deelnemers in 2017 naar Utrecht, vorig jaar werd de provincie Brabant bezocht. Zo wordt elk jaar voor een andere provincie gekozen, dit jaar was Noord-Holland aan de beurt. Omdat één van de leden van de Lions Wassenaar-Duin werkzaam is bij Tata Steel, was de keuze voor de lunchlocatie snel bedacht. Er werd contact gelegd met Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens (SIEHO) en met de vereniging Hoogovens Stoom IJmuiden, waardoor een combinatie van museumbezoek en stoomtreinrit mogelijk werd. Deze activiteiten werden geheel gratis aangeboden, een aantal jonge patiëntjes van het Prinses Màxima Centrum was in de gelegenheid gesteld om hieraan deel te nemen.

Met de opbrengst van de eerste twee rally’s werden twee zogenoemde ouder-kinderkamers bekostigd. Deze kamers maken het voor ouders mogelijk om dichtbij hun zieke kind te verblijven. Het Prinses Màxima Centrum beschikt over 87 van deze kamers. De opbrengst van dit jaar gaat naar het programma ‘MAXIMAal Bewegen’, dat opgezet is in samenwerking met de fysiotherapeuten van de instelling. Kinderen hebben er bij baat bij om zo veel mogelijk te bewegen gedurende hun behandelperiode, daarom is in een bestaande sportzaal dit nieuwe programma gestart, met onder meer een klimmuur en een loopband, waar de kinderen kunnen sporten op een voor hen passend niveau. Topatlete Dafne Schippers is ambassadeur van dit sportprogramma.

Binnen het Prinses Màxima Centrum zijn, naast de reguliere medische faciliteiten voor het behandelen van kinderen met kanker, ook een psychosociaal team, klaslokalen, eigen leerkrachten en diverse overige vormen van begeleiding aanwezig. Alle kosten die niet onder de medische zorg vallen, worden gedragen door de Prinses Màxima Foundation. Dat geldt ook voor de financiering van onderzoek, waaraan door vierhonderd onderzoekers wordt gewerkt. Zaterdagmiddag stonden bij het Hoogovens Museum voor de deelnemers van de rally medewerkers van Eurest, de bedrijfscateraar van Tata Steel, klaar om geheel belangeloos in eigen tijd een heerlijke lunch te serveren. In de loop van de middag werd door de deelnemers koers gezet naar Zandvoort.

In Zandvoort volgde nog een veiling, waar onder meer een hometrainer, een ballonvaart, een portret van koningin Màxima en een achtdaags verblijf in een vakantiehuis in Florida onder de hamer gingen. Ook werd een loterij gehouden, waar onder meer een verblijf in een vakantiehuis in Afrika te winnen was. Samen met de inschrijfgelden van de rally leverde het een totale opbrengst van 135.000 euro op. Een prachtig resultaat, waar de organisatoren dik tevreden mee zijn. (Tekst: Bos Media Services, foto’s: aangeleverd))