Ouderen

Ouderen moeten zichzelf beschermen tegen online oplichting

PARTNERBIJDRAGE

Iedereen kan slachtoffer worden van online oplichting. Toch lijken cybercriminelen een voorkeur te hebben voor zowel jongeren als ouderen. Jongeren tot 25 jaar brengen veel tijd online door en hebben de neiging om online risico’s te onderschatten. Ouderen, aan de andere kant, hebben minder ervaring met het internet en meer geld om te besteden. 

Veilig internetten

Eigenlijk moet je altijd op je hoede zijn zodra je verbonden bent met het internet. Hackers, oplichters en virussen liggen overal op de loer. Vanachter een toetsenbord kunnen mensen zich heel anders voordoen dan wie ze in werkelijkheid zijn. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat veel ouderen het erg spannend vinden om bijvoorbeeld te internetbankieren. Maar hoewel deze angst voor een groot deel terecht is, mag het ook niet verlammend gaan werken. De digitalisering zet door, dus je moet zelf de nodige voorzorgen in acht nemen om je digitale veiligheid te beschermen:

Antivirussoftware

Elke computer, laptop en smartphone zou uitgerust moeten zijn met degelijke antivirussoftware. De meeste virussen en malware worden door deze software tegengehouden, voordat ze daadwerkelijk schade kunnen aanrichten. Ook kun je geregeld een scan uitvoeren, om na te gaan of je apparaat vrij is van verdachte bestanden en programma’s. Als er wel een virus of malware wordt gevonden, kun je het schadelijke bestand in quarantaine laten zetten of verwijderen. 

VPN

Met antivirussoftware kom je een heel eind. Toch zijn er nog steeds virussen en malware die niet door antivirussoftware gedetecteerd kunnen worden. Je zult dus nog wat extra stappen moeten ondernemen om jezelf online te beschermen. Met een VPN-service neem je meteen een grote stap in de goede richting. Het heeft niet alleen een positieve invloed op je digitale veiligheid, maar ook op je online privacy. Een VPN houdt ongewenste meekijkers buiten de deur en schermt ook nog eens je IP-adres af. Vooral wie regelmatig inlogt op openbare netwerken, is erg gebaat bij een VPN.

Wachtwoord

Het is best een karwei om al die wachtwoorden van al die accounts te onthouden. Veel mensen zijn dan ook geneigd om een makkelijk te onthouden wachtwoord te kiezen. En dat wachtwoord gebruiken ze dan meteen voor meerdere accounts. Dat is een slecht idee. Als een wachtwoord gelekt wordt, kunnen hackers met dat wachtwoord inloggen op meerdere accounts. Kies daarom altijd complexe wachtwoorden en gebruik ze eenmalig. Vergeet ook niet om wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Een wachtwoordmanager kan helpen om alle wachtwoorden op een veilige en overzichtelijke manier te bewaren.

Oplichting

Er zijn veel verschillende vormen van oplichting. Hier bespreken we de vormen die het vaakst voorkomen en de meeste slachtoffers maken onder ouderen:

Phishing

Je ontvangt een e-mail met het bericht dat je de hoofdprijs hebt gewonnen in een loterij. Hoewel je geen actieve herinnering hebt aan deelname aan deze loterij, ben je toch blij met het nieuws. Je hoeft alleen je gegevens en je bankrekeningnummer door te geven via de link in het bericht. Het is ook mogelijk dat je minder heuglijk nieuws krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een dreigend bericht van het CJIB over een of andere openstaande boete. Ook hier moet je een link aanklikken om de boete meteen te kunnen betalen.

Dit zijn twee voorbeelden van phishing. In het eerste geval word je naar een nepwebsite gestuurd en stuur je de ingevulde gegevens rechtstreeks door naar internetoplichters. In het tweede geval betaal je rechtstreeks geld aan de oplichters. Het echte CJIB stuurt namelijk geen e-mails met betaallinks.

Pinpasfraude

Een vriendelijke ‘bankmedewerker’ belt je op. Er is een probleem met je betaalrekening, waardoor de rekening geblokkeerd is. Gelukkig wil deze vriendelijke bankmedewerker je wel helpen om het euvel op te lossen. Daarvoor heeft hij wel even je pincode nodig. Ook zal er later iemand ‘van de bank’ langskomen om je pinpas op te halen. 

Identiteitsfraude

Je gaat met je tijd mee en dus heb je een profiel aangemaakt op een social mediakanaal. Leuk om in contact te blijven met vrienden, kinderen en kleinkinderen. Je vult je geboortedatum in, je woonplaats en op welke scholen je vroeger hebt gezeten. Misschien vind je nog wat oude klasgenoten terug. Maar deze informatie is ook erg gewild door internetoplichters. Ze kunnen zelfs zover gaan dat ze met jouw identiteit aan de haal gaan. Zo kunnen ze op jouw naam abonnementen en leningen afsluiten, een nieuwe SIM-kaart aanvragen en dure spullen bestellen.

Beleggingsfraude

Je krijgt een berichtje van iemand die je alleen online hebt ontmoet. Deze persoon heeft een geweldige primeur voor jou. Er is namelijk een of ander fonds waar je in kunt beleggen, zonder enig risico te lopen. De winstuitkeringen zijn maximaal. Als je wat geld over hebt dat je niet meteen nodig hebt, kan beleggen een goed idee zijn. Maar bedenk wel dat er niet zoiets bestaat als beleggen zonder risico en met gegarandeerde winsten.