Oud-politicus Gerard Vosse (73) overleden

In Velsen is geschokt gereageerd op de plotselinge dood van oud-politicus Gerard Vosse. De oprichter van Lijst Gerard Vosse, de lokale partij die nu als Levendig en Gezond Velsen zitting heeft in het college van burgemeester en wethouders, overleed maandagochtend op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Humorvol, spitsvondig, warm, aimabel. Het zijn woorden die horen bij een karakterschets van Gerard Vosse. De IJmuidenaar, die opviel vanwege zijn gebogen houding en sjaaltje, was in de jaren negentig raadslid en wethouder voor de VVD, maar besloot een eigen partij op te richten omdat hij het niet eens was met de (landelijke) koers van de libaralen.

De LGV voerde jarenlang oppositie en Vosse uitte zijn mening regelmatig in lezenswaardige, vaak kritische columns. In het voorjaar van 2014 was hij als net afgetreden raadslid getuige van het hoogtepunt van de partij: toetreding tot het Velsense college van B en W.

Henk Wijkhuizen noemt Gerard Vosse op de website van D66Velsen ‘een markant mens en een opvallend politicus’. ,,Een man met humor en een politicus met een uitgesproken mening. Eigenlijk in alles de IJmuidenaar. Recht door zee, direct, maar altijd met het hart op de goede plaats. Als raadslid speelde Gerard op de bal en niet op de persoon. Een grote deugd in de politiek. Hij heeft meer dan twintig jaar van zijn leven zijn bijdrage geleverd in de gemeenteraad van Velsen, waaronder een paar jaar als wethouder. Ik weet nog dat een wethouder ooit zei: ‘Met Gerard kun je afspraken maken’. En dat is in de politiek zo’n beetje het mooiste compliment dat je kunt krijgen.’’

Gerard Vosse werkte tot enkele jaren geleden voor het UWV en had, samen met zijn vrouw Irma, enkele horecazaken in IJmuiden, waaronder een ijssalon op de Kennemerboulevard.

De uitvaart van Gerard Vosse is zaterdag om 16.15 uur op Begraafplaats & Crematorium Westerveld in Driehuis.