Oratie van prof Joost van Spanje

Driehuis – Sinds drie jaar is Joost van Spanje hoogleraar politicologie aan de Royal Holloway University of London. Vorige week hield hij zijn oratie, waarin hij zijn gehoor vertelde over de onderzoeken die hij heeft gedaan en die hij gaat doen.

Joost is geboren in het Zeeweg Ziekenhuis en gaat na de Engelmundus basisschool in Driehuis naar het Gymnasium Felisenum. Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) studeert hij rechten en politicologie. Hij promoveert aan het Europees Universitair Instituut in Florence op een proefschrift over de gevolgen van een ’cordon sanitair’ in een gevestigde democratie. Met behulp van veel data onderzoekt hij de effecten van het buitensluiten van populistische en extremistische politieke partijen in alle Europese landen. Hij werkt daarna een aantal jaren als docent en onderzoeker aan de UvA.

Voor voortgezet onderzoek naar de reacties op nieuwe, ‘uitdagende’ politieke partijen krijgt Joost een ‘ERC Consolidator Grant’ waarmee hij een team samenstelt. Hij onderzoekt nu met zijn team Europa-breed naar de reacties van de gevestigde politieke partijen, de media en de wetgever. Ook zaken als haatmails en rechtszaken zijn onderwerp, zoals het dilemma van zetelwinst door een vervolging. Deze research doet hij vanuit de Royal Holloway University of London, die is gevestigd in Egham. Ook zijn vrouw Lea en hun dochtertjes Lise (5) en Celeste (2½) waren natuurlijk bij de ‘inaugural lecture’ en receptie aanwezig.

Foto: Joost van Spanje bij zijn oratie. Foto: aangeleverd