Pinksterjaarmarkt bij Duin & Kruidberg

Open Monumentendag ook in Velsen gevierd

Velsen doet op zaterdag 9 september mee aan de Open Monumentendag. Deze dag staat in het teken van het landelijke thema ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’. Diverse monumenten in Velsen zijn open en gratis toegankelijk.

Het thema is ontleend aan de eeuwenoude uitroep waarmee de stads- of dorpsomroeper de aandacht van de bewoners van stad en land trok. Ook rondtrekkende mensen zonder vaste woonplaats kwamen op de lokroep af.

Tijdens de Open Monumentendag wordt de nadruk gelegd op de mensen en hun economische, culturele relaties en is verbonden met talloze gebouwen en monumenten binnen de gemeente. De verwevenheid in Velsen is terug te vinden in (voormalige) boerderijen, korenmolen de Zandhaas, (vroegere) melkfabrieken, veel buitenplaatsen en het voormalige en huidige gemeentehuis.

Gemeentehuis Velsen: Geopend van 11.00-16.30 uur. Om 11.00, 13.30 en 15.30 uur geeft de heer Pieter Rings een rondleiding door het gemeentehuis, dat is ontworpen door de befaamde architect  Dudok. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan zo snel mogelijk aan door het aanmeldformulier in te vullen op de website:www.velsen.nl/opengemeentehuis. Voor de rondleidingen is namelijk een maximum aantal deelnemers.

Dorp Oud-Velsen: Rondleiding door het dorp om 12.00 en 15.00 uur, start bij de Engelmunduskerk.

Engelmunduskerk Oud Velsen, Kerkplein 1, Velsen-Zuid: Geopend van 10.00-16.00 uur.
 
Raadhuis voor de Kunst, Torenstraat 7, Velsen-Zuid: Geopend van 12.00-17.00 uur. Expositie ‘Slechte tijden, goede tijden’: de veranderingen in Oud Velsen vanaf de jaren ’60 tot nu.

Logegebouw Vrijmetselaars en Weefsters, Torenstraat 2, Velsen-Zuid: Geopend van 12.00-17.00 uur.

Beeckestijn, Rijksweg 136, Velsen-Zuid: Geopend van 11.00-16.00 uur. Tentoonstelling ‘Dubbelportret’.

Molen De Zandhaas, Wüstelaan 83, Santpoort-Noord: Geopend van 10.00-17.00 uur. Bezoek de molen en de molenwinkel.

Landgoed Duin & Kruidberg (foto), Duin- en Kruidbergerweg 60, Santpoort-Noord. Rondleiding door het hoofdhuis elk uur tussen 11.00-16.00 uur, start in de lobby.

Ruïne van Brederode, Velserenderlaan 2, Santpoort-Zuid: Geopend van 10.00-17.00 uur.

Bibliotheek Velsen, Dudokplein 16, IJmuiden: Geopend van 10.00-14.00 uur. Tentoonstelling ‘Archeologische vondsten uit Oud-Velsen’. T/m 14 oktober te zien tijdens openingsuren van de bibliotheek.

In de brochure ‘Boeren, Burgers en Buitenlui’ staan de activiteiten en de openstellingen vermeld. Deze is gratis af te halen bij boekhandel Bredero in Santpoort-Noord, boekhandel The Read Shop, het gemeentehuis en de bibliotheken in IJmuiden en Velserbroek. Zie ook www.openmonumentendag.nl.

De Open Monumentendag valt dit jaar samen met de Dag van de Democratie. Het gemeentehuis van Velsen, ook een monument, is dan geopend. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor een rondleiding en speeddaten met raadsleden. (foto: Landgoed Duin & Kruidberg)