Zondag open dag in Kuba Moskee

Het is 50 jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland kwamen om een bijdrage te leveren aan de welvaart in Nederland. Een deel van die gastarbeiders is naar Velsen gekomen om bij het voormalige Hoogovens, in de visindustrie of bij andere bedrijven te werken. Sindsdien leeft er een aanzienlijke Turkse gemeenschap in Velsen. Ze voelen zich Velsenaar en wonen met plezier in Velsen.

Veel Velsenaren hebben de afgelopen jaren de moeite genomen om de moskee te bezoeken en kennis te maken met de bezoekers van de moskee. Om degenen die de moskee nog niet bezocht hebben ook een kans te geven, wordt er op 30 november van 10.00 tot 18.00 uur een culturele open dag gehouden. Iedereen is van harte welkom.

De Turkse gemeenschap heeft in 1993 de Kuba Moskee laten bouwen en sindsdien vervult het een belangrijke rol voor de moslims in Velsen. De Kuba Moskee staat langs een weg waar iedereen dagelijks langs rijdt, loopt of fietst. Onbekend maakt onbemind is een bekend Nederlands spreekwoord die hierop goed van toepassing is. Nu is er de mogelijkheid om met elkaar kennis te maken. Elk jaar organiseert de Kuba Moskee een open dag om iedereen in de gelegenheid te tellen tot het stellen van vragen over de Islam en kennis te maken met de Turkse cultuur. Veel scholen en verengingen weten de weg naar de moskee inmiddels te vinden.

Buiten de open dagen bestaat er altijd de mogelijkheid om de moskee individueel en in groepen te bezoeken. Iedereen is altijd van harte welkom om in de moskee een praatje te maken en thee of koffie te drinken. In de moskee kan er worden gebeden maar er vinden ook tal van activiteiten plaats voor jong en oud. De kinderen krijgen onderricht over de Islam, dit vindt plaats op de zaterdag en zondag. Om de kinderen op school te helpen wordt huiswerkbegeleiding gegeven aan leerlingen van basisscholen en scholieren uit het voortgezet onderwijs. Regelmatig zijn er culturele activiteiten voor de gemeenschap. De jeugdcommissie organiseert allerlei sportactiviteiten zoals zaalvoetbaltoernooien, tafeltennistoernooien en Playstationtoernooien.

Tijdens de open dag zullen door de imam en de bestuursleden rondleidingen worden gegeven. Tijdens de rondleiding is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Optredens van volksdansgroepen zullen niet ontbreken. Door de werkgroep vrouwen zullen verschillende Turkse gerechten klaar worden gemaakt die tegen een kleine vergoeding gekocht kunnen worden. Thee en koffie is gratis. Wij hopen u allen van harte te mogen verwelkomen!

De Kuba Moskee is gevestigd aan de Planetenweg 1 in IJmuiden.