Onderzoek bitcoinzwendel leidt naar Velserbroek

Velserbroek – De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een doorbraak bereikt in de strijd tegen oplichters die nepadvertenties over de handel in bitcoins op internet plaatsten. In deze advertenties werden de foto’s van bekende Nederlanders als John de Mol, Jort Kelder, Ali B. en Matthijs van Nieuwkerk gebruikt. Zij hadden echter geen van allen iets met de bitcoinhandel te maken. In het kader van het onderzoek naar de criminelen doorzocht men panden in Amsterdam en in Zweden, maar ook in Velserbroek. Men hield één man aan op verdenking van het leidinggeven aan een criminele organisatie. Hij zou na verhoor weer vrijgelaten zijn.

In de advertenties werden de foto’s van bekende Nederlanders gebruikt om mensen aan te sporen te investeren in bitcoins. Wie op de advertentie klikte, kwam op een website terecht waar men zich kon inschrijven. Veel mensen zouden op deze manier geld overgemaakt hebben naar de criminelen, die vervolgens niets meer van zich lieten horen. John de Mol stapte naar de rechter om de advertenties van het internet te krijgen. Ook andere bekende Nederlanders begonnen rechtszaken. Uiteindelijk trof De Mol een schikking met Facebook, het platform waar de gewraakte advertenties te zien waren. Daardoor kwam het niet tot een rechtszaak.

Bij het doorzoeken van woning en bedrijfspanden is voor miljoenen beslag gelegd op onroerend goed, auto’s, waardevolle goederen en bankrekeningen. Ook een tegoed aan cryptovaluta nam men in beslag. John de Mol reageerde gisteren zeer positief op het nieuws en maakte de opsporingsambtenaren een groot compliment. Hij zei dat het een waarschuwing aan de criminelen is dat men ook met deze vorm van criminaliteit niet wegkomt. Het vermoeden bestaat dat de criminelen met deze vorm van oplichtingen tienduizenden slachtoffers hebben gemaakt. Er zouden miljoenen euro’s mee gemoeid zijn. (Foto: Pixabay)