Onderwijzers Toneelvereniging speelt Het geheim van Beeckestijn

Als Sinterklaas bijna in het land is, begint het bij de kinderen van de openbare basisscholen in Velsen te kriebelen.

Niet alleen omdat de Sint zoveel mooie cadeaus en lekkers meebrengt, maar ook omdat het dan al bijna tijd is om naar de schouwburg te gaan voor het traditionele Sinterklaastoneel van de Onderwijzers Toneelvereniging Kennemerland. Op woensdag 22, donderdag 23 en vrijdag 24 november wordt ‘Het geheim van Beeckestijn’ gespeeld.

De juffen en meesters zijn sinds juni al weer druk aan het repeteren voor de inmiddels 71ste voorstelling. ,,We spelen dit jaar Het geheim van Beeckestijn”, vertelt Janna Handgraaf van OTK. ,,Deze spannende familievoorstelling is speciaal voor OTK geschreven door actrice en regisseuse Loulou Rhemrev.

Het stuk gaat over vier kinderen die tijdens een schoolreisje het geheim van Beeckestijn ontdekken. Een bijzonder geheim dat hen gaat helpen om de sloop van Beeckestijn te voorkomen. Zij komen terecht in de 18e eeuw, de tijd van de VOC, rijkdom, pruiken en buitenhuizen, en gaan op zoek naar de schat. Dat valt niet mee, vooral als je niet weet wáár je precies naar moet zoeken! En wie is die schim daar achter de bomen? Een verhaal over andere tijden, gekke gewoontes, vriendschap en moed.”

Juf Janna, die na de PABO studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht en momenteel een opleiding volgt aan Theaterschool de Trap in Amsterdam, rondde in 2016 de Opleiding Poppen- en Objecttheater in Den Haag af. Die komt haar goed van pas bij deze OTK-voorstelling. ,,Samen met mijn moeder heb ik diverse poppen speciaal voor deze voorstelling gemaakt.” Wat voor poppen het precies zijn, wil ze niet zeggen. ,,Iedereen moet maar komen kijken.’’

Zie ook www.stadsschouwburgvelsen.nl. (foto: Marco Meekenkamp)