Nationale Molendag bij De Zandhaas

Santpoort – Op 11 en 12 mei 2019 is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: ‘Ontmoet de molenaar!’. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In de provincie Noord-Holland doen zo’n 90 molens mee. Voor kinderen is gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Molen De Zandhaas op de Wüstelaan in Santpoort viert zaterdag 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur Molendag met diverse activiteiten. Bij voldoende wind zal de molen draaien en molensteen malen, de molenaar luistert dan vooral naar het geluid, het zingen van de stenen.  Met de wind wisten ze in de vroege middeleeuwen het leven al wat makkelijker te maken, in 1515 stond hier in de buurt een korenmolen.  Het maalproces is nog steeds het zelfde. Het ambacht van molenaar is nog steeds levend en staat zelfs op de immateriële erfgoed lijst van Unesco. 

Op de molendag zijn er nog meer ambachtslieden die hun kunsten willen laten zien, de heer Bijpost als imker, de heer Matsumoto maakt handgeschept papier van afval. De dames  Ingrid en Gien hebben een amateur-drukkerij. Zij nemen een kleine degelpers mee waarmee belangstellenden zelf iets kunnen bedrukken. De molendag poffertjes zijn ondertussen bekend in de regio,  kleurplaten  kunnen gekleurd worden en Ludie Bakker laat haar zelf gemaakte kunst zien. ‘s Middags is er ook nog muziek. Kom op de fiets want parkeergelegenheid is beperkt.