Nachtelijke reddingsactie van KNRM-vrijwilligers

Zaterdagnacht om 00.49 uur ging het alarm van de vrijwillige KNRM-redders in IJmuiden. ‘Prio 1 jacht in problemen’, zo luidde de melding afkomstig vanuit een strandhuisje. De melder zag dat een jacht in de veiligheidslijn over de damwand terecht was gekomen en niet meer loskwam.

Het zeiljacht van ruim tien meter had een reis rond IJsland achter de rug en was met drie bemanningsleden onderweg van het Noorse Tanager naar IJmuiden, een afstand van ruim 400 mijl. Bij het aanlopen van Seaport Marina kwam het jacht echter in de veiligheidslijn van de damwand vast te zitten. De wand vormt de grens tussen het strand en de aanloop naar Seaport Marina. Deze vaargeul wordt gedeeltelijk met onverlichte boeien gemarkeerd.

De reddingboot Nh1816 was snel ter plaatse bij het onfortuinlijke jacht en zette een redder over. Dit moest secuur gebeuren, omdat de waterstand door de westenwind maar net voldoende was voor de reddingboot en het zeiljacht.

Bij het benaderen van het jacht brak de onder spanning staande veiligheidslijn van de damwand, waardoor deze in een bocht om het jacht dreef. Door de westenwind raakte het jacht steeds dichter op het strand, maar de redders lukte het snel om een sleepverbinding met het jacht te maken.

De veiligheidslijn werd door de jachtbemanning doorgeknipt en zo kon de reddingboot de boot weer terug in de vaargeul krijgen en langszij knopen. Niet veel later werd het jacht veilig in Seaport Marina afgeleverd. Om 02.52 uur lag de Nh1816 weer gereed aan de steiger voor het reddingstation en kon de vrijwillige bemanning hun nachtrust hervatten. (foto: KNRM/Dave Mol)