Door Arita Immerzeel

Links naar rechts: Mw. Moniharapon-Jaspers, Dhr. Horsman, Dhr. Out, Mw. Pols-de Jong, Burgemeester Dales, Huib Broek, Dhr. Vermeulen, Thom Rozemeijer
Deze foto: Groepsfoto ceremonie 1.
Links naar rechts: Mw. Overdijk-Gravemaker, Dhr. Bresser, Dhr. Looij, Dhr. Dik, Burgemeester Dales, Mw. Knoef, Lilly Jacques, Mw. Dekker, Rens Bant.
Velsen – De bode in de centrale hal van het gemeentehuis opent de ochtend vóór Koningsdag met de woorden ‘het is een oranje dag met een oranje zonnetje.’ Zij legt de procedure uit, hoe coronaproof deze feestelijke dag te vieren met elkaar. Zo mag er niet worden meegezongen met het Wilhelmus straks en zal men zelf de koffie in moeten schenken, met de kan die op tafel staat. Ook is de huldiging zonder publiek en vindt plaats in twee delen. Elk deel huldigt zes volwassenen, die een lintje krijgen plus twee jongeren, die een jeugdlintje krijgen.
Iedereen blijkt met uiteenlopende smoezen naar het stadhuis gelokt te zijn. Zo dacht de één dat hij gras ging maaien op het voetbalveld en de ander dat er koffie gedronken ging worden wegens een 50- jarig huwelijk. Uiteindelijk werd het een ieder wel duidelijk, door de oranje en rood-wit-blauwe ballonnen, oranje bloemen en oranje gebak, dat het lintjes zou gaan regenen. Burgemeester Frank Dales deed veel moeite om ondanks de coronamaatregelen zijn lovende woorden warmte mee te geven. In de stille, marmeren zaal viel dat nog niet mee. ,,Jullie geven groei en hoop mee aan Velsenaren, door alles wat jullie hen geven,” sprak hij. ,,Ik heb bewondering voor de genereuze inzet, de aandacht, energie, liefde, zorg én het plezier waarmee jullie mensen een steuntje in de rug geven. Niemand kan alles doen, maar iedereen kan iets doen. Jullie inspireren anderen.”
Twaalf lintjes
Twaalf mensen ontvingen een lintje. Dales roemde het getal twaalf. ,,Twaalf is een bijzonder getal. Denk bijvoorbeeld aan de twaalf ridders om de Ronde Tafel, die twaalf opdrachten moesten uitvoeren. Velsen scoort hoog met zijn aantal lintjes. Zou het dan van een leien dakje gaan? Welnee, er komt veel wilskracht bij kijken. Laat vandaag jullie bescheidenheid maar varen. Ik ben trots op jullie en jullie mogen ook trots zijn op jullie zelf. Jullie zijn doeners, volhouders, aanpakkers.
Filmpjes
Via filmpjes op een groot scherm wordt de huldiging nog persoonlijker gemaakt. Degenen die iemand voordroegen vertellen waarom zij dat deden. Hier en daar wordt zelfs een traantje weggeveegd. Zo wordt mevrouw Marya Dekker toegesproken door enkele van de katten waar zij voor zorgt. De heer Etjo Dik ontvangt een spontane kus van zijn eega als hij in termen als ‘kanjer’ wordt toegesproken. De heer Peter Looij wordt in een gezellig lied, dat op YouTube te beluisteren is, toegezongen.
Vier jeugdlintjes
Dales heeft zich sinds zijn aantreden ook hard gemaakt voor jeugdlintjes. Sinds 2019 worden deze uitgereikt aan jongeren, die zich nog niet jarenlang hebben kunnen inzetten voor de samenleving, maar zich wel onderscheiden. ,,De Velsense jeugd, dan heb je het niet alleen over drugs en rommel. Er zijn zoveel jongeren die omkijken naar een ander. Ik ben zo blij, dat er dit jaar vier jongeren een ‘Lintje Light’ gaan krijgen.” Dales heeft voor iedereen een persoonlijk woord, al is het op afstand. ,,Het is voor mij een onwerkelijk gevoel, niet te mogen opspelden of handen te mogen schudden. Tijdens problemen bij het opspelden door partners of moeders uit hetzelfde huishouden, grapt hij, dat het opspelden zo simpel lijkt, maar nu kun je pas zien, hoe moeilijk dat is, burgemeester zijn. Het jeugdlintje is uitgevoerd in de kleuren van Velsen.
Borrelen thuis
Alle gelauwerden ontvangen een borreltas voor thuis, een mooie bos bloemen, een boek met de koning in de hoofdrol, een tas bedrukt met de zeven Velsense kernen en een doos om de versierselen in te bewaren. Buiten wachten collega’s en familieleden de ontvangers van de lintjes op om hen, op gepaste afstand, te feliciteren. Gelukkig is er het oranje zonnetje.
Hieronder laten we de 12 gedecoreerden en de vier jonge Velsenaren die een jeugdlintje kregen en hun bijzondere verdiensten voor de Velsense samenleving kort de revue passeren.

Mevrouw Dekker zet zich vanaf 2004 intensief in als vrijwilliger bij Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden. Zij heeft deze mooie stichting opgericht. Momenteel verzorgt haar vrijwilligersorganisatie meer dan 150 katten. De missie is het verzorgen en opvangen van zieke en gewonde zwerfkatten en kansloze katten in een noodopvang. Ook houdt haar organisatie zich bezig met het verzorgen en socialisatie van moederloze kittens. De stichting ontvangt geen subsidies en is geheel afhankelijk van giften en sponsoring. Hierdoor draait alles op vrijwilligers. Mevrouw Dekker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Knoef zet zich al vanaf 1980 intensief in als vrijwilligster voor de Stichting OIG-IHD. Zij is begonnen als vervoerscoördinator en behulpzame gastvrouw. Inmiddels voert zij de intakegesprekken voor de aanvragen voor vervoer. Ook is mevrouw Knoef betrokken bij de Smikkelclub, de vakantieweek en de dagtocht. Ook geeft zij zwemles aan jongeren bij de Stichting De Baan in Haarlem. Dit zijn veelal jongere met een beperking. Mevrouw Knoef is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Dik zette zich maar liefst 27 jaar in als vrijwilliger voor de Watersportvereniging IJmond. Hier was hij medewerker bouw- en groenploeg. Dit was niet de enige vereniging waar hij zich voor heeft ingezet. Bij de Korfbalvereniging DKV IJmuiden heeft hij zich ook verdienstelijk gemaakt sinds 1983. Meneer Dik was hier bondscheidsrechter en teambegeleider tot 2002. Tot op heden is hij nog zeer actief bij de Stichting OIG-IHD. Dit al vanaf 1987, wat betekent dat hij dit al 34 jaar doet. Daarnaast is hij ook nog vrijwilliger bij de Nederlandse Sportbond voor het Gevangeniswezen. Meneer Dik is sinds 2013 betrokken bij de Vereniging Forteiland IJmuiden, hier is hij gids en onderhoudsmedewerker. En alsof dat nog niet genoeg is, is hij ook suppoost bij het Zee- en Havenmuseum. Meneer Dik is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Bresser zet zich al vanaf 1959 intensief in als vrijwilliger voor de Engelmunduskerk Oud-Velsen. Hij heeft diverse functies binnen de muren van de Engelmunduskerk vervuld, onder andere voor de zondagschool en de jeugdkapel. Ook in het kerkelijk bestuur heeft hij zijn sporen nagelaten, vier jaar als Ouderling en bij elkaar opgeteld 22 jaar als Diaken. Hij assisteerde zijn vrouw bij het kosterschap, maar toen zijn vrouw overleed, nam hij het kosterschap geheel voor zijn rekening. Hij is sleutelbewaarder/toezichthouder geweest, lid van de jaarmarktcommissie en lid van de INRICO. Tot op heden is hij voorzitter van de MUFUCO, Penningmeester van het Engelmunduskoor en lid van het klusteam. Meneer Bresser is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Overdijk-Gravemaker zet zich al vanaf 1971 in als vrijwilligster voor de Commissie aangepaste gezinsdiensten IJmond. Zij verzorgde het vervoer om naar de kerkdienst te komen, hield de groepsgesprekken voor kinderen in de Duinpan van Stichting Woonvoorziening Philadelphia, verzorgde de administratie en bezocht mensen persoonlijk aan huis. Tevens is zij vanaf 1985 actief bij Zorgbalans. Zij begeleidt de kerkdienst in Velserduin voor mensen met een beperking. Daarnaast is zij ook nog vrijwilligster bij Nieuwe Kerk Hervormde Gemeente IJmuiden West. Hier is zij Diaken/kosteres. Ook houdt zij zich bezig met andere taken, zoals het mogelijk maken van diensten, verhuur de Rank, verenigingswerk en schoonhouden van de gebouwen. Naast dit alles is zij nog vrijwilligster felicitatiedienst bij Stichting Welzijn. Mevrouw Overdijk-Gravemaker is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Looij is al sinds 1985 vrijwilliger bij voetbalvereniging RKVV Velsen. Hij is coach en scheidsrechter voor zowel de jeugd als de senioren. Staat tweemaal per maand hele zondagen met zijn vrouw achter de bar. En hij voert onderhoudswerkzaamheden uit aan het complex op en rond het voetbalterrein. Daarnaast is hij ook vrijwilliger bij de IJsclub voor Haarlem en omstreken. Sinds 2001 is hij hoofdorganisator van het jaarlijkse schaatsweek naar Baselga (Italië), komend jaar voor de 20ste keer. Tevens is hij speaker tijdens de wekelijkse marathon en andere schaatswedstrijden, voorzitter van de Jubileumcommissie t.b.v. 150-jarig bestaan van IJCH, schaatstrainer/coach, tijdwaarnemer en helpt hij bij het organiseren van diverse clubactiviteiten. Maar naast dit alles is de heer Looij sinds 2004 actief bij R.K. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Hij is hier veilingmeester tijdens de jaarlijkse traditionele Pinkenveilig. De heer Looij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Vermeulen is vanaf 2006 vrijwilliger geweest bij de Culturele Stichting Velser Gemeenschap. Hij bekleedde de functie voorzitter en was een zeer actief bestuurder. In 2014 is hij gestopt als voorzitter bij de Culturele Stichting Velser Gemeenschap, maar hij bleef niet stilzitten. Hij werd voorzitter van het 4 en 5 mei Comité, een onderdeel van de Culturele Stichting Velser Gemeenschap. Daarnaast is hij ook vrijwilliger geweest bij Stichting TheaterManifestatie. De heer Vermeulen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Moleman-Plug zet zich al vanaf 1988 intensief in als vrijwilliger voor de Stichting OIG-IHD. Zij is begonnen als chauffeuse, inmiddels is zij van alle markten thuis. Zo organiseert en begeleidt zij al 28 jaar de vakantieweek en de jaarlijkse dagtocht en draagt zij zorg voor het gebouwbeheer van locatie “De Abeel”. Daarnaast sorteert en verkoopt zij kleding bij de winkel van OIG-IHD en is zij hiervoor gastvrouw en aanspreekpunt. De Zonnebloem kan ook op mevrouw Moleman-Plug rekenen. Zij werkt daar namelijk als chauffeuse voor liggend vervoer. Niet te vergeten dat zij ook actief is bij het Operakoor Belcanto. Hier staat zij wekelijks klaar om de koorleden te ontvangen en zorgt zij dat de zaal en de catering gereed is. Ditzelfde doet zij ook voor het Zondagmiddag Podium Musical Vereniging. Mevrouw Moleman-Plug is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Pols-de Jong is vanaf 1980 actief bij Stichting OIG-IHD. Zij is begonnen als chauffeuse op de rolstoelbusjes en zij deed de telefonie en de administratie hiervan. Jarenlang was zij aanwezig tijdens de voorbereidingen en uitvoering van de jaarlijkse vakantieweek. Over de “Soos” en “Smikkelclub” had zij de leiding. Zij hielp ook bij het zwemmen voor de gehandicapte gasten. Daarnaast is zij ook vrijwilliger voor het ZoMiPo. Hier maakt zij de indeling van de bussen en haalt en brengt zij op zondagmiddagen ouderen. Mevrouw Pols-de Jong is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Horsman heeft zich vanaf 2003 intensief ingezet als vrijwilliger voor de PKN Ichthuskerk te IJmuiden. Naast zijn functie als Diaken, verricht hij ook nog andere werkzaamheden en taken. Zoals de algehele coördinator/beheerder van de Ichthusburcht. Eens per 6 weken kosterdienst, autorijdienst, voorzitter van de ZWO commissie, lid van de tuincommissie en draait hij mee in het koffierooster. Daarnaast is hij ook vrijwilliger geweest bij de Roeivereniging Tata Steel. In 2017 is hij begonnen als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Hier is hij regelmatig teamleider tijdens de inzet en is hij bevoegd om de inzetvoertuigen te rijden. Hij is allround inzetbaar als EHBO-er. Meneer Horsman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Mevrouw Moniharapon-Jaspers was lange tijd vrijwilliger voor de Vereniging De Zonnebloem. Bij de afdeling IJmuiden-Oost is zij 27 jaar actief geweest als bestuurslid. Tijdens deze periode is zij 13 keer mee geweest als ziekenverzorgster bij de regiovakantie IJmond. Tevens bezocht zij mensen thuis, hielp zij bij de dag-boottocht, wandeltocht, maar ook bij activiteiten rond Ziekendag en Zon in de schoorsteen. Mevrouw Moniharapon-Jaspers is ook vrijwilliger geweest bij SoW Gemeente IJmuiden-Oost, nu de Protestantse Gemeente Velsen-Zuid/IJmuiden-Oost. Tevens is zij 10 jaar actief geweest bij de lokale kerkelijke seniorenomroep Avondlicht. Vanaf 2017 stimuleert zij het onderlinge contact van de bewoners in het Wooncomplex de Grote Beer. Mevrouw Moniharapon-Jaspers is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Out zet zich al vanaf 1990 in als vrijwilliger voor de Dorpskerk Santpoort en Kruispunt Velserbroek. Hij vervult functies als kerkenraadslid, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, kerkbladredacteur, website-beheerder, lid van de Groene Kerk-werkgroep en lid van de beleidscommissie. Daarnaast staat hij altijd klaar als er dingen moeten gebeuren in de kerk op intermenselijk of technisch gebied. De heer Out is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Jeugdlintjes

Vanaf 2018 is Lilly Jacques Beestenbende-lid. Zij zet zich in voor de buurt om er fijn met elkaar te kunnen leven. Wat zij doet is gezond en goed voor de dieren, de mensen en de natuur. Ook heeft zij geholpen met de inzameling Red de Haai. Hiermee haalde zij 54 euro op. Na het vervelende nieuws dat bij haar juf borstkanker was geconstateerd, heeft zij een inzamelingsactie opgezet voor Pink Ribbon. Hiervoor maakte Lilly enveloppen en kaarten. Deze heeft zij verkocht voor € 0,50 per envelop en kaart. Hiermee heeft zij in korte tijd 130 euro opgehaald.

Vanaf 2018 zet Rens Bant zich meerdere uren per week in bij Stichting Speeltuin Santpoort. Hier begon hij ooit als stagiair, maar hij bleef om iets voor de maatschappij te kunnen betekenen. Hij regelt de kassa bij de entree en de winkelverkoop. Hij helpt bij het in stand houden van de speeltoestellen, doet kleine klussen als schoonmaken en de verzorging van de speeltuin zelf. Hij is nauwkeurig, vriendelijk, beleefd en kan goed met kinderen omgaan. Rens is altijd bereid om te helpen, wat de activiteiten ook zijn. Van het toilet verzorgen tot Paashaas spelen tijdens paaszaterdag, hij is van de partij.

Huib Broek zet zich al sinds 2017 in bij de Rugbyclub The Smugglers. Hij heeft zich snel ontwikkeld tot talentvolle speler en daarmee zijn plek op de Regio Academy (talent ontwikkeling) veiliggesteld. Om aan zijn groei te kunnen voldoen, volgt hij de Rugbyschool aan de Rugbyclub Haarlem. Huib vond het belangrijk om zich te blijven inzetten voor zijn club en als Smuggler betrokken te blijven. Naast zijn eigen trainingen zet hij zichzelf in als Jeugd hulptrainer. Hij mist geen enkele training en hij is een drijvende kracht achter sponsoractiviteiten.

Thom Rozemeijer is net 18 jaar en sinds enkele jaren vrijwilliger als strandwacht in opleiding bij de IJmuider Reddingsbrigade. Zijn hulp wordt zeer gewaardeerd en is hard nodig. Dat bleek maar weer op 5 augustus 2020 toen er door de invloed van wind en getij een gevaarlijke stroming in zee op het IJmuider strand ontstond. Mensen konden door de stroming niet terugkeren naar het strand. Met de waterscooter zijn er die dag 9 mensen gered. Thom heeft wadend en zwemmend 6 kinderen uit deze muistroom gered en was onvermoeibaar. Hierdoor heeft hij op uitzonderlijke wijze zijn taak uitgevoerd.
Foto’s: Reinder Weidijk Fotografie