Minder geurhinder Tata Steel

Tata Steel in IJmuiden heeft een nieuwe installatie bij de slakgranulatie van Hoogoven 7 in gebruik genomen. Doordat de drie nieuwe granulatieketels volgens een gesloten systeem werken, komt er geen geur meer vrij. Er is nu geen pluim meer zichtbaar bij Hoogoven 7 en de betreffende schoorsteen is inmiddels gesloopt.

Sinds augustus 2014 is gewerkt aan de montage van het nieuwe systeem. Dat was geen sinecure, want de granulatieketels hebben elk een diameter en hoogte van 6 meter. Om dit project te realiseren heeft Tata Steel 12 miljoen euro geïnvesteerd. ,,Dankzij de nieuwe installatie zal er minder geurhinder zijn van Tata Steel”, aldus Hans van den Berg, director Manufacturing Iron & Steel bij Tata Steel in IJmuiden. ,,Hiermee zetten we een forse stap in ons streven om de impact van de bedrijfsprocessen op de omgeving te minimaliseren. Tata Steel wil een goede buur zijn. Het verminderen van hinder voor omwonenden is een van de speerpunten van ons duurzaamheidsbeleid.”

Enkele jaren geleden heeft Tata Steel op en in de omgeving van het staalbedrijf in IJmuiden zogenaamde ‘elektronische neuzen’ geplaatst. Aan de hand daarvan worden veranderingen van de omgevingslucht in kaart gebracht. Dat heeft ertoe geleid dat de slakgranulatie van Hoogoven 7 werd geïdentificeerd als een proces dat, afhankelijk van de windrichting, tot geurhinder in de omgeving kon leiden.

Hoogovenslak is een bijproduct van de ruwijzerproductie. Door het met water te besproeien in de granulatieketels ontstaat het fijne hoogovenslakzand, dat wordt gebruikt om hoogwaardig cement te maken. Dit is een van de vele voorbeelden van het hergebruik van bijproducten van de staalproductie in IJmuiden. 98% van alle bijproducten van de processen bij Tata Steel in IJmuiden wordt hergebruikt. (foto: Tata Steel)