Mannen acht met Olav Molenaar pakt brons op WK

Florida – De Nederlandse mannenacht heeft in Florida tijdens het WK roeien U23 brons weten te behalen. Voor de Santpoorter Olav Molenaar een prachtige seizoensafsluiting.

The 2019 World Rowing Under 23 Championships vonden dit jaar plaats in Sarasota-Bradenton USA.

In deze periode van het jaar ondervindt Florida de gevolgen van het orkaanseizoen. Dat betekent onweer, wolkbreuken en als het droog is hoge luchtvochtigheid en warmte. Voor de Nederlandse sporter is dat even wennen.

De mannen acht presteerde echter zeer goed in de heats en plaatste zich direct voor de A-finale. Tijdens een bloedstollende  finale kwamen ze achter in het veld te liggen. De ploeg bleef beheerst en vocht zich goed terug. Lang lagen ze vierde, maar gedurende de laatste 300 meter wisten ze aansluiting te vinden bij nummer een en twee. Op de finish wist USA amper de Nederlanders voor te blijven. Met 0,15 seconde verschil werd Nederland derde. Met recht een topprestatie!

Uitslag: Great Britain goud (5:34.30), USA zilver (5:36.21) en Nederland brons (5:36.36).

Voor Olav Molenaar was dit ook het einde van een seizoen met hoogte- en dieptepunten.

Vanaf augustus 2018 is hij, met een sportbeurs voor vier jaar, aan het studeren aan de University of California, Berkeley. Hier traint hij op topniveau met roeiers vanuit de hele wereld.

In het voorjaar ging het mis. Tijdens het roeien brak hij een rib door zijn eigen kracht. Even leek het seizoen voorbij. Gelukkig herstelde hij en na acht weken kon hij weer meetrainen in de boot. Hij wist zich alsnog te plaatsen voor de tweede boot, second varsity eight, van de Cal-crew. Wat voor een ‘Freshman’ vrij uitzonderlijk is.

Met de ‘second varsity’ won hij de belangrijkste wedstrijd van het seizoen in de VS, the IRA National Championship Regatta. Dit zijn nationale studentenkampioenschappen waarbij alle top-universiteiten van de Verenigde Staten tegen elkaar strijden.

Terug in Nederland kon Olav direct instappen bij de selectie voor het WK U23. De ploeg startte de Henley Regatta in Engeland en eindigde verrassend als tweede in de Ladies Challenge Plate. Dit gaf veel vertrouwen en was de voorbode van het succes op de WK.

Foto:

De Mannen 8 met  Bjorn Kwee, Theis Hagemeister, Joris Moerman, Ties Talsma, Wibout Rustenburg, Olav Molenaar (op de knieën), Gert-Jan van Doorn, Daan Vos de Wael en Finn Florijn (foto: aangeleverd)