Makkelijk overstappen met de IJmond shuttle

IJmond Bereikbaar heeft eind vorig jaar de IJmond shuttle geïntroduceerd. De shuttle rijdt tussen Station Beverwijk en bedrijventerrein De Pijp. De bereikbaarheid van het bedrijventerrein kan beter. De shuttle speelt hierop in en maakt het aantrekkelijk om, voor het woon-werkverkeer, te kiezen voor het OV. De reacties van de reizigers zijn zeer positief: de shuttle stopt voor de deur van hun werk en haalt hen daar ook weer op. Na een rustige startperiode kan de shuttle nu rekenen op een vaste groep reizigers die zich steeds meer uitbreidt.

De shuttle is onderdeel van een pilot van IJmond Bereikbaar om het fiets- en OV-gebruik te stimuleren en is een betrouwbare overstap vanaf station Beverwijk. Vanaf 6.15 uur stappen de eerste reizigers in op weg naar hun werk. De shuttle rijdt dan elk kwartier tot 8.30 en in de middag rijdt de shuttle vanaf 15.15 uur terug naar station Beverwijk. Bij voldoende animo zal de shuttle dit jaar ook naar andere bedrijventerreinen in de IJmond rijden. Voorwaarde om gebruik te maken van de shuttle, is wel dat het bedrijf deelneemt aan de campagne Goed op weg van IJmond Bereikbaar. ,,Alle reizigers die we spreken, vinden de shuttle een aanwinst op het reguliere openbare vervoer: hoe comfortabel is het niet om voor de deur van je werk afgezet te worden?”, aldus de chauffeurs van de IJmond shuttle.

De campagne Goed op weg is een van de maatregelen die IJmond Bereikbaar neemt in samenwerking met Rijkswaterstaat om automobilisten te stimuleren regelmatig de auto te verruilen voor de fiets of het openbaar vervoer. Dit is van belang als de Velsertunnel gerenoveerd wordt in 2016, maar moet daarnaast een duurzame oplossing zijn voor nu en na renovatie van de tunnel. Als mensen kiezen voor het woon-werkverkeer voor alternatieven van de auto, dragen ze bij aan de bereikbaarheid van de IJmond én de verbetering van de luchtkwaliteit.

Voor reizigers die alternatieven zoeken voor de auto zijn er nog meer maatregelen. Zo is er de fietsstimuleringscampagne, waarbij medewerkers van deelnemende bedrijven een beloning krijgen als ze auto verruilen voor de fiets. 10 bedrijven doen nu mee aan de pilot en in april kunnen andere bedrijven meedoen. Een andere maatregel is de extra pont: vanaf 23 maart 2015 gaat deze extra pont tijdens de spits varen van Velsen-Noord naar Velsen-Zuid, hiermee wordt de wachttijd flink verkort. (foto: OD IJmond)