IJmuiden – Het stimuleren van vegetarisch eten, bereid uit pure – dus onbewerkte – ingrediënten, vormt de kerngedachte die Lotte Vermeer (1984) dreef om haar kookboek Lots of Vega te schrijven. Door het plotseling uitvallen van haar werk als zelfstandig kok zag ze vorig jaar een kans om deze lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Het zou geen gemakkelijk traject worden, maar het resultaat is nu een feit. Een bijna driehonderd pagina’s tellend kookboek waarin de IJmuidense niet alleen honderd vegetarische recepten gedetailleerd beschrijft, maar ook stapsgewijs de basishandelingen voor veelgebruikte maaltijdonderdelen toelicht en handige tips en trucs voor in de keuken deelt.
Door Raimond Bos
De boekpresentatie vond vorige week woensdagmiddag plaats bij Basecamp IJmuiden. Op tafel staan diverse door Lotte bereide lekkernijen, zoals een bonendip met champignon- en notencrumble en plakjes komkommer met daarop stukjes zeewier en ingemaakte rode ui. Bij de schaal met Hollandse edaname boontjes schreef ze op het kaartje: ‘peul niet opeten’, met een knipogend gezichtje erbij. Het is misschien veelzeggend dat die toelichting nodig is. Lotte serveert gerechtjes die dichtbij de natuur staan, terwijl veel mensen juist steeds verder vervreemd lijken te zijn van het voedsel dat eigenlijk zo vanzelfsprekend zou moeten zijn. Ze is dan ook niet zomaar een kok, ze is daarnaast ook plantaardig inspirator. Wat? ,,Ik inspireer mensen en bedrijven over wat ze kunnen doen met planten in de keuken. Dan heb ik het over groenten, peulvruchten, granen en noten.’’
‘Ik liep emotioneel vast’
Het schrijven van een eigen vegetarisch kookboek was al langere tijd een wens van Lotte. In de coronatijd greep ze haar kans en begon ze te schrijven en te fotograferen. Om het boek financieel mogelijk te maken, startte ze een crowdfundactie. Het doel was aanvankelijk om het boek in de zomer van 2021 te kunnen presenteren, maar dat liep allemaal anders. Lotte: ,,Er kwam een nieuwe lockdown en ik merkte dat ik het er moeilijk mee had. Ik miste het sociaal contact en ik voelde de angst voor het virus bij mensen. Ik merkte ook dat ik vooral met het boek bezig was geweest en daardoor niet de tijd nam om me met mezelf bezig te houden. Daardoor liep ik emotioneel vast. Ik heb het boek toen een tijdje weggelegd.’’ Toen Lotte na verloop van tijd weer voldoende energie kreeg om verder te gaan, kwam het project door een ontmoeting met Floortje Dessing in een stroomversnelling terecht.
Keff & Dessing Publishing
Bij het grote publiek is Dessing vooral bekend van de reisprogramma’s die ze maakt en de boeken die ze zelf publiceerde. Minder bekend is dat ze – samen met zakenpartner Guido Keff – ook een kleinschalige duurzame uitgeverij runt. Bovendien probeert ze zelf zo veel mogelijk als vegetariër te leven. Voor haar verjaardag werd ze door een vriendin verrast met een etentje, waarbij Lotte kookte. ,,Ik wist, toen ik het klaarmaakte, nog niet voor wie dat was’’, onthulde Lotte tijdens de boekpresentatie. In het persoonlijk contact dat vervolgens tussen de twee vrouwen ontstond, kwam het kookboekproject ter sprake. Floortje zag er direct een potentiële samenwerking in, maar Guido was niet overtuigd. Hij zat even niet te wachten op een nieuw boekenproject. Guido: ,,Ik wilde het eerst wel eens zien. Toen ik dat eenmaal had gedaan, wist ik: wow, die vrouw kan koken!’’
Alle foto’s opnieuw
Floortje schreef het voorwoord voor het boek, maar was bij het maakproces nauwelijks betrokken. ,,Vrij kort nadat de deal rond was, moest ik weer het land uit voor mijn reisprogramma’s. Ik heb tussentijds dus niets van het boek gezien. Nu komt ook voor mij dus alles samen.’’ Een vertragende factor was dat al het fotografiewerk opnieuw gedaan moest worden. Lotte: ,,Ik had de meeste foto’s overbelicht genomen, terwijl het voor een kookboek juist beter is om ze onderbelicht te nemen en ze dan eventueel na te bewerken. Ook is bij fotografie voor een kookboek de food-styling van belang en die kon beter.’’ Handig is dat bij de recepten ook aangegeven is hoelang je een gerecht in de koeling kunt bewaren en of het geschikt is om in te vriezen. Van eenpansgerechten en soepen tot vegetarische burgers en complete ovenschotels, alles staat erin. Als moeder van twee kinderen in de basisschoolleeftijd weet Lotte als geen ander hoe weinig tijd er soms is om in de keuken te staan. ,,Daarom wil ik op doordeweekse dagen binnen een kwartier een lunch en binnen een half uur een avondmaaltijd op tafel toveren. Mijn tip: gooi nooit eten weg. Het kan een goede basis voor de volgende dag zijn.’’
Meer weten of het kookboek van Lotte Vermeer bestellen? Kijk op www.lotsofvega.com voor uitgebreide informatie.
Foto: Bos Media Services