Landelijke strandschoonmaak voor bijzondere jutters van start in IJmuiden aan Zee

Woensdag is de vierde Expeditie Juttersgeluk van start gegaan in IJmuiden aan Zee. In twee weken tijd maken mensen voor wie een ‘gewone’ baan niet zo heel gewoon is de Nederlandse kust schoon. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland en België een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Wethouder Floor Bal heette de deelnemers welkom in IJmuiden.

Expeditie Juttersgeluk is speciaal voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig thuis zitten zonder werk gaan tijdens de expeditie op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving.

Elke etappe verloopt volgens een vast programma: de wethouder ontvangt de deelnemers met koffie en taart en een persoonlijk welkomstwoord. Juttersgeluk legt uit hoe je plastic afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft. Aan het eind van de etappe dragen de vrijwilligers van de expeditie Juttersgeluk de knijpers, net als in een estafette, over aan de schoolkinderen van de Beestenbende, die de schoonmaak voortzetten.

Doordat de zorg voor kwetsbare mensen de laatste jaren dichter bij de gemeenten is komen te liggen, werkt Stichting Juttersgeluk samen met KIMO Nederland en België. Expeditie Juttersgeluk is een jaarlijks terugkerend evenement; in 2015 startte Juttersgeluk met 6 gemeenten, in 2016 deden al 17 gemeenten mee. Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en vijf dijken schoon achter kunnen laten.

Er wordt dit jaar speciale aandacht gegeven aan peuken op het strand. Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen 8 liter zeewater verontreinigen. Tijdens de expeditie verzamelen de jutters alle opgeraapte peuken in een speciale container om de vrijwilligers bewust te maken van de hoeveelheid en de schadelijkheid voor het zeemilieu. (foto: Reinder Weidijk)