Kunstenaars KCV exposeren in Haarlem

Velsen/Haarlem – Negen kunstenaars van het Kunstenaars Collectief Velsen (KCV) exposeren deze maand in De Waag aan het Spaarne 30rd in Haarlem. Reina de Haan, Bettine Heslinga, Renske de Jong, Kees Kalman, Winnie Meijer Rob, Ernst Merhottein, Dakmar Scholten , Afke Spaargaren en Petra C.M. Meskers tonen er hun werk vanaf vandaag. De openingstijden zijn donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis zondag 10 juli om 16.00 uur vindt de officiële opening van de expositie plaats.

Renske de Jong fotografeert, trotseert, schildert, breit, naait, zaagt, timmert. Wat haar hoofd bedenkt kunnen haar handen maken. Haar motto is: ‘ik maak dingen, dat is wat ik doe’. Op de foto een werk van Renske.

Bettine Heslinga: ,,Van lappen, stoffen en draden componeer ik vaak kantachtige structuren (TexTiles) volgens een eigen techniek. Kleur, dessin en textuur van mijn materiaal, textiel, inspireren mij tot het creëren van steeds weer nieuwe doeken. Ik scheur lappen uit elkaar, ontrafel en voeg weer samen tot een ander geheel, een beeld met een eigen sfeer en zeggingskracht.’’

Winnie Meijer-Rob heeft als inspiratiebron nieuwsitems over vogels. De specht die in het voorjaar met veel geroffel zijn nestholte in bomen uithakt is cartoonesk uitgebeeld als een actie voerder tegen de voor vele vogels dodelijke windmolens. Gekleed in een houthakkershemd staat hij trots en fier met zijn hakbijl naast een neergehaalde windmolen. ‘Molengehakt’.

Dakmar Scholten schildert vooral realistisch in de klassieke technieken, maar haar thema’s zijn minder klassiek, het resultaat zijn eerder fantasievolle schilderijen op het schemergebied tussen fijn- en bijna magisch realisme. Vluchtige, vergankelijke momenten die op het doek een langer leven mogen leiden.

Petra C.M. Meskers: geen creatieve explosies maar spelend, aftastend werkt zij met gemengde technieken en laat zich vooral leiden door het proces, dat continue doorgaat. Daarbij gebruikt zij onder meer geconserveerde vissenhuiden in haar werk.

Afke Spaargaren laat zich inspireren door de natuur. Drie jaar op rij schilderde ze haar 4-luiken in Normandië en vorig jaar in haar eigen tuin. Of het nu de hertjes zijn die zich verplaatsen van duin naar tuin in de gemeente Velsen, of haar eigen tuin…. de natuur blijft boeien.

Kees Kalkmans werk bestaat uit projecten gevarieerd qua thema’s en gebruikte technieken. Een belangrijk deel van zijn werk is geïnspireerd door de natuur, waarvan wij mensen helaas nogal vervreemd zijn. In de Tuin van Kapitein Rommel in Castricum schilderde hij een tafereel, dat goed aansluit bij zijn werk ‘onze duinen’. (Foto: aangeleverd)