Kruzenshtern en Sedov naar PreSail IJmond

Over anderhalve maand krijgt de IJmond bezoek van een recordaantal tall ships uit binnen- en buitenland. Voordat de schepen in een twaalf kilometer lange parade naar Amsterdam varen voor SAIL Amsterdam 2015, vindt in de havens van IJmuiden en Beverwijk het nautische en culturele evenement PreSail IJmond plaats. Het feest in deze regio wordt op dinsdag 18 augustus afgesloten met optredens van Krystl en Ruth Jacott (IJmuiden) en de populaire boyband B-Brave (Beverwijk).

PreSail IJmond start op zaterdag 15 en zondag 16 augustus met het Havenfestival IJmuiden, dat eens in de vijf jaar wordt geïntegreerd in de feestelijkheden rondom de komst van de tall ships. De Vissershaven ligt in dat weekend vol met klassieke schepen, waaronder de Clipper Stad Amsterdam, de Morgenster, Kapitan Borchardt en de Eendracht, en moderne boten van de Koninklijke Marine en de Kustwacht. Bezoekers kunnen ook vaartochten maken met sleepboten, tenders en reddingboten. Op 15 en 16 augustus vaart er een speciale pont van de haven van Beverwijk naar de Loswal in IJmuiden.

Op dinsdag 18 augustus, de dag voor de SAIL-In Parade van SAIL Amsterdam 2015, is het niet alleen feest in de haven van IJmuiden, maar ook in Beverwijk. Aan de Noorderkade liggen dan enkele tall ships, waaronder in ieder geval de Morgenster, de Esmaralda en de Minerva. Deze schepen vormen het decor van veel gezelligheid in de haven, met optredens van bands, koren, straattheater, de 4Tuoze Matroze, de Blues Broers en nog veel meer. ’s Avonds treedt B-Brave op. Deze Nederlandse boyband eindigde in 2013 als derde bij X-Factor.

In IJmuiden wordt PreSail IJmond op dinsdag 18 augustus afgesloten met het muziek- en theaterspektakel ‘Groeten uit de IJmond’ en een grandioos vuurwerk. Op de kop van de Trawlerkade vinden optredens plaats van Krystl en Ruth Jacott. Ook de Halkade en Kop van de Haven worden bij het evenement betrokken. Grote delen van de haven zijn dan alleen toegankelijk voor voetgangers.

Het is nog niet bekend hoeveel tall-ships er precies in de havens van IJmuiden en Beverwijk te bewonderen zijn. Een deel van de klassieke schepen vertrekt op zondag 16 augustus vanuit Bremerhaven naar Nederland. Afhankelijk van de wind komen zij op maandag of dinsdag de IJmond binnenvaren. De komst van de tall ships Kruzenstern en Sedov (naar IJmuiden) is bevestigd en dat geldt ook voor de bark Europa en de Gulden Leeuw (IJmuiden), de Morgenster, de Esmaralda en de Minerva (Beverwijk).

Meer weten over PreSail IJmond? Kijk dan op de website www.presailijmond.nl of volg het evenement op Twitter en Facebook.