Koninklijke onderscheiding voor Peter Bakker

Velserbroek – Burgemeester Frank Dales reikte zaterdag een Koninklijke onderscheiding uit aan Peter Bakker. Dat gebeurde tijdens de nieuwjaarsreceptie van rugbyclub The Smugglers. Dit als blijk van waardering voor zijn bijzondere verdiensten. Bakker is langere tijd van maatschappelijke betekenis geweest en hiervoor benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Peter Bakker was vanaf 1976 lid van rugbyclub The Smugglers. Hij speelde in de jaren 70 en 80 als aanvaller (als center en winger) voor de club. Op 21 september 1977 werd hij voor het eerst genoemd in de media toen hij scoorde tijdens een competitiewedstrijd. In 1981 kwam Bakker in het bestuur als secretaris. Vanaf die tijd heeft hij nog vele functies in het bestuur vervuld. Zo was hij penningmeester,

gebouwbeheerder en stond hij geregeld achter de bar. Daarnaast is hij ook jarenlang algemeen lid geweest. Vanaf de jaren 90 tot heden is hij organisator van trips naar het buitenland voor de leden. Zo zijn er al trips naar de Ardennen en Dublin geweest. Volgend jaar staat een trip naar Rome gepland. De heer Bakker regelt de tickets, hotelovernachting en wedstrijdtoegang tot het landentoernooi Six Nations Rugby.

Naamsbekendheid voor The Smugglers

De vereniging had behoefte aan meer naamsbekendheid. Bakker kwam in 2010 met het ‘Kwalleballen’. Dit is een soort rugby in een modderbad voor teams. Sinds vele jaren is het ‘Kwalleballen’ nu een vast onderdeel van de Santpoortse Feestweek. Sinds twee jaar is er ook een onderdeel voor kinderen. Hij organiseert naast het ‘Voetbal tegen de Boeren’ ook het traditionele spelersontbijt vooraf aan de eerste competitiewedstrijd van de senioren en de afsluitende seizoens-BBQ. Bakker is ook de bedenker van The Old Smugglers, dit is een groep van inmiddels 54 oud-leden van The Smugglers. Zij komen sinds 2014 één keer per maand samen in het clubhuis voor een gezellige avond en om oude herinneringen met elkaar te delen, zodat ze verbonden blijven met elkaar zonder dat ze de sport nog uitoefenen.

Bekend gezicht achter de bar

Daarnaast regelt Bakker ook de organisatie en beheer van de bar. Hierbij zorgt hij voor de inkopen en voorraden, maar ook dat de inkomsten van de bar voor de vereniging goed worden verwerkt en verantwoord. Daarbij is hij ook het bekende gezicht achter de bar bij trainingen, wedstrijden en evenementen. Hij wordt gezien en omschreven als de bindende factor van de rugbyclub. Wat opvalt

is de energie die hij al jaren in de club steekt. Hij treedt nooit op de voorgrond, maar is altijd een stuwende, motiverende en meewerkende kracht. De inzet en toewijding van de heer Bakker is uitzonderlijk. Daarom ontving hij een welverdiende Koninklijke onderscheiding; Lid in de orde van Oranje-Nassau. (foto: Reinder Weidijk)