Koningsdag 2024; die enige, unieke dag dat….

Velsen – Een van de voordelen van wonen in een gemeente met zeven kernen is dat je Koningsdag kunt vieren op de manier die het beste bij je past. Je kunt naar de Vrijmarkt op de Lange Nieuwstraat, de kermis op Plein 1945, je kinderen laten meedoen met alle leuke activiteiten in Santpoort-Noord om daarna samen met de buren eens heel goed te proosten op de Koning op het Landje van Scholz of je bij de Driehuizenaren voegen die datzelfde doen op een ander feestterrein terwijl de kinderen zich vermaken met spelletjes. Dit alles begeleid met muziek en voor die ene dag hult bijna iedereen zich in al dan niet smaakvol oranje.

Er werden zeer goede zaken gedaan op de Vrijmarkt. Opvallend was dat alle spullen schoon, heel, compleet en netjes waren. Foto: Erik Baalbergen
Broederschap in Santpoort op het Landje van Scholz. Foto: Ton van Steijn.
Deze meiden houden wel heel erg van de Koning. Foto: Ton van Steijn.

In Velserbroek had de Dorpsvereniging ook van alles georganiseerd, leuk! Foto: aangeleverd

Door Ingeborg Baumann

Het is ook die enige, unieke dag in het jaar dat iedereen in een opperbest humeur is. Er wel wordt gemopperd op het weer maar de regen, die de lucht uitkwam tot ongeveer 11.00 uur die morgen, wordt koninklijk getrotseerd en de Vrijmarkten en spelletjes gaan gewoon door. Het is de enige dag in het jaar dat iedereen, koningsgezind of niet, alles overboord zet en broederlijk een beetje aangeschoten raakt. De enige dag dat polarisatie en meningsverschillen niet lijken te bestaan. De dag dat discriminatie en uitsluiting niet aan de orde is. Die dag dat de outfits van Koningin Maxima en de prinsessen de ernstigste discussies oplevert. Dat alle tompoucen rond koffietijd allang zijn uitverkocht. Het was weer een heerlijke dag, dat is zeker.

De kermis draaide de hele dag vrolijk en werd goed bezocht. Foto: Erik Baalbergen.