‘Kledingbank IJmuiden is hard nodig’

In IJmuiden moet op korte termijn een kledingbank komen. En als het aan initiatiefnemer Magda van Kuijeren ligt ook een Huisraadbank en een Speelgoedbank in Velsen.

In omliggende gemeentes zijn die wel al te vinden. Veel waardevolle contacten zijn al gelegd, maar naar een goede coördinator wordt nog gezocht.

Tijdens haar werk voor de Voedselbank Velsen en het Noodfonds Velsen (twee van haar eerdere initiatieven) zag zij grote behoefte aan meer dan voedsel alleen. Vooral bij gezinnen met kinderen die leven onder het bestaansminimum.

Armoede heeft grote gevolgen voor kinderen en leidt tot sociaal isolement blijkt uit onderzoek. Er is vaak gebrek aan goederen die op en andere moment soms elders in Velsen gratis worden aangeboden aan bijvoorbeeld Noppes of op Facebook of die als afval verdwijnen.

Coördinatie en samenwerking om vraag en aanbod te stroomlijnen voor deze kwetsbare doelgroep zijn daarom wenselijk. Veel organisaties en personen zijn hiertoe al benaderd. Er hangt veel welwillendheid in de lucht en er zijn al veel openingen te zien. Ook hulpverleners juichen het plan toe.

Een concept ligt klaar, maar een goede coördinator hierbij is nog niet gevonden. Ook andere vrijwilligers zullen in later stadium nodig zijn. Geïnteresseerden kunnen reageren via het contactformulier op internet: tiny.cc/hardnodig.