Velsen – Hoe werkt de gemeenteraad precies? En hoe kun je proberen om steun van andere raadsleden te krijgen voor jouw plan? Leerlingen van zes basisscholen mochten vorige week plaatsnemen op de raadszetels in het gemeentehuis. Elke school had een plan bedacht voor de gemeente Velsen en het beste idee zou daadwerkelijk worden uitgevoerd. Een mooie uitdaging voor de kinderen, die vooral bedoeld was om ze spelenderwijs bij te brengen hoe je als raadsfractie soms moet lobbyen om je voorstel om te kunnen zetten in een concreet project.
Het was een spannende dag voor de leerlingen uit groep 7 van de basisscholen Floriant, Kompas, Origon, Rozenbeek, Toermalijn en Zefier. Vooraf hadden ze op school hun plannen bedacht en een presentatie voorbereid. Vijf leerlingen per school vormden de fracties in de kinderraad, de rest van de klas kwam mee als supporters. Ze werden in de raadszaal welkom geheten door burgemeester Frank Dales. Hij gaf eerst uitleg over het werk van de gemeenteraad en over de vaak lastige keuzes die gemaakt moeten worden: ,,Je kunt niet alles doen. Daarom moet je elkaar straks gaan overtuigen dat jouw idee het beste is. Je moet een beetje onderhandelen.’’ Dales legde uit dat ook in de echte gemeenteraad de raadsleden elkaar opzoeken om meer steun voor een bepaald voorstel te krijgen.
De ideeën
Vervolgens was het tijd om de zes ideeën te presenteren. Meer natuurspeelplekken op scholen, een buitenspeeldag in de natuur, een grote opruimdag om het zwerfvuilprobleem aan te pakken, diverse plannen passeerden de revue. Elke fractie in deze speciale kinderraad kreeg de gelegenheid om in vijf minuten tijd het plan toe te lichten. Vervolgens mochten de andere scholen vijf minuten lang vragen stellen. Hier bleek al snel: wie alles goed voorbereid heeft, staat het sterkst. Hoe duidelijker de presentatie was, hoe minder vragen er vanuit de andere scholen kwamen. Uit alles bleek dat de leerlingen hun opdracht uiterst serieus namen en vastberaden waren om het debat over de zes plannen te gaan winnen.
Het beste plan
Voor het beste plan had de gemeente Velsen een bedrag van 5.000 euro klaarliggen. Maar ja, wat was het beste plan? Als elke school op zijn eigen plan zou stemmen, zou geen enkel plan een meerderheid krijgen. Dales hielp de kinderen op weg: ,,Om aan een meerderheid te komen, zul je moeten gaan samenwerken. Ik zie dat sommige plannen een beetje op elkaar lijken. Misschien kunnen jullie daar samen één plan van maken?’’ Al snel bleek dat de leerlingen van de Rozenbeek en de Toermalijn elkaar al in de pauze hadden gevonden. Ze hadden besloten tot samenwerking en ook de Zefier toonde belangstelling om zich aan te sluiten. Dales stelde een schorsing voor, zodat er verder overlegd kon worden. Raadsleden van de gemeente Velsen begeleidden de gesprekken.
Uiteindelijk waren de zes oorspronkelijke plannen gereduceerd tot twee: een voorstel voor een opruimdag en een dag met natuuractiviteiten. ,,Is het mogelijk om er één voorstel van te maken?’’, wilde Dales weten. ,,Nee, daarvoor zijn de ideeën te verschillend en er is te kort geld voor beide ideeën’’, oordeelde een meerderheid van de leerlingen. Uiteindelijk kwam het tot stemming. De uitslag viel gunstig uit voor het Kompas. Het voorstel van deze school om een dag vol activiteiten in de natuur te gaan opzetten, zal daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dales sprak na afloop van deze eerste kinderraad zijn waardering uit voor leerkrachten die het project op de scholen hadden voorbereid en voor de raadsleden en de griffie, die in het gemeentehuis ondersteuning boden.
Respect voor elkaars ideeën
Als we na afloop enkele leerlingen spreken, blijken ook zij enthousiast te zijn over het project. ,,Het helpt om respect voor elkaars ideeën te hebben’’, reageert Ayla (11). Eigenlijk had ze verwacht dat er onenigheid zou ontstaan als de scholen het niet met elkaar eens zouden worden. ,,Dat is niet gebeurd, dat viel mee en daar ben ik blij mee.’’ Ook Mats (10) had rekening gehouden met een patstelling: ,,Ik had verwacht dat iedereen voor zijn eigen idee zou stemmen. Maar met het idee dat nu gekozen is, is iedereen het wel eens. Er moeten meer speeltoestellen in de natuur komen.’’
Foto onderschrift: Om aan een meerderheid te komen, zul je moeten gaan samenwerken. Foto: Jutter| Hofgeest