Kerstactie voor gezonde zwerfkatten

Al ruim 15 jaar verzorgt Stichting Zwerfkatten havengebied IJmuiden dagelijks 150 onplaatsbare katten. Een deel leeft in de IJmuidense haven waar vrijwilligers de voerronde doen en de katten vangen voor castratie. Daardoor is er geen natuurlijke uitbreiding en de groep wordt langzaamaan kleiner.

Toch zit de opvang van de stichting vol. Met gewonde zwerfkatten, zoals de poes met de gapende wond waar ooit een oor heeft gezeten. Ook ‘uitgeprocedeerde’ asielkatten vinden hier een thuis. ,,Door het werken met zwerfkatten zijn we gespecialiseerd in de verzorging van katten die niemand wil. Omdat ze onzindelijk zijn, of agressief. Wij zijn hun àllerlaatste kans. Als wij nee zeggen betekent dat meestal de dood van het dier. We creëren daarom altijd dat extra plaatsje, maar onze opvangcapaciteiten en middelen zijn beperkt. Dat moet veranderen.”

Er zijn inkomsten nodig. Dagelijks zijn er 10 kilo brokjes nodig en 30 blikken vlees. De dierenartskosten liegen er ook niet om. ,,Iedere nieuwe kat kost 150 euro aan castratie, vaccineren, chippen en parasietvrij krijgen. En geregeld zijn ze ziek door de extreme omstandigheden waarin ze hebben geleefd. Zo zien we veel katten met vreselijke gebitsproblemen.”

,,De dieren zijn dikwijls getraumatiseerd en hebben een omgeving nodig waar ze veilig zijn en in vrijheid kunnen leven. Onze opvang creëert deze omstandigheden zo optimaal mogelijk maar er moet  hoognodig onderhoud worden gepleegd. Komend jaar hopen we het vochtprobleem aan te pakken want daar hebben we het meest last van.”

De kattenstichting is afhankelijk van giften en vraagt dringend om hulp. Daarin krijgt zij steun van een sponsor die tussen 15 december en 15 januari iedere gift die binnenkomt op NL85INGB0004761772 t.n.v.  St. zwerfkatten havengebied IJmuiden met 50 procent verhoogt. Zie ook www.zwerfkattenijmuiden.nl en Facebook. (foto: SZHIJ)