Jubilerende COV IJmuiden brengt Barokke Matthäus Passion

In de aanloop naar het 100-jarig bestaan van COV IJmuiden in oktober wordt de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach dit jaar in barokstijl uitgevoerd. Deze bijzondere uitvoering is op vrijdag 27 maart.

Het 110-stemmige koor zal worden begeleid door een bijzonder orkest: Barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Dit orkest bestaat uit 32 leden die met authentieke instrumenten zoveel mogelijk recht doen aan muziek uit vroeger eeuwen. Aan de ervaren dirigent Piet Hulsbos van COV IJmuiden kun je het overlaten om dit muziekstuk in barokstijl uit te voeren. Verder moet zeker genoemd worden dat Rick Zwart uit Driehuis de Christuspartij zal zingen en dat Kinderkoor Velsen voor de pauze haar bijdrage levert.

Een dergelijk groot werk als de Matthäus Passion vereist veel voorbereiding. COV IJmuiden brengt dit stuk jaarlijks voor het voetlicht in de prachtige kerk aan de Kanaalstraat. Vanaf januari wordt al geoefend, samen met projectleden die speciaal meedoen om te kunnen genieten van de kracht en passie van een groots koor als COV IJmuiden. 110 geoefende stemmen die samen met kinderen, zes professionele solisten, een barokensemble, dan nog Jan Insinger op viola da gamba en Cor Brandenburg op kistorgel de Matthäus Passion brengen, dat is een belevenis die zijn weerga niet kent. Helaas zijn de kaarten voor deze bijzondere uitvoering uitverkocht. Maar het is zeker een aanrader om 13 november het jubileumconcert bij te wonen. Dan worden het Stabat Mater van Gioacchino Rossini en Messe Solennelle de Sainte Cécile van Charles Gounod gezongen. Uiteraard wordt volgend jaar weer de Matthäus Passion gebracht, maar dan in een andere setting.

COV IJmuiden werd 100 jaar geleden, op 15 oktober 1915 opgericht binnen de Christelijk Hervormde Gemeente in IJmuiden als Christelijk Gemengd Koor ‘Looft den Heer’. In de hoogtijdagen bestond het koor uit meer dan 110 zangers. Uiteraard werden vooral kerkelijke liederen gebracht. Maar tegenwoordig zingen mensen van alle gezindten en alle kleuren van de regenboog mee in het koor. Het dieptepunt in het bestaan van het koor was de Tweede Wereldoorlog toen het koor werd stilgelegd. Maar vanaf 1946 was COV IJmuiden alweer actief. In 1956 vroeg de gemeente Velsen of het koor de  Matthäus Passion wilde brengen. Dat gebeurde in 1957 en sinds die tijd jaarlijks. In 1975 is ter ere van het 60-jarig bestaan een koorreis naar Canada gemaakt.

Met een eigen vliegtuig en drie volle bussen ging met met zo’n 200 man naar plaatsen als Toronto en London (in Canada) waar onder grote belangstelling (van veelal Nederlanders) succesvol werd opgetreden. De uitvoering van de Matthäus Passion die morgenavond wordt gebracht is een dure aangelegenheid die mede mogelijk wordt gemaakt door de sponsors, de koorleden zelf en uiteraard de kaartverkoop. Om donateurs en sponsors te bedanken wordt op 15 oktober een   feestelijke avond gehouden, waarop uiteraard ook gezongen zal worden door COV IJmuiden.

Zoals de gemeente Velsen in 1956 al opmerkte is dit bijzondere koor een enorme aanwinst. Dat in IJmuiden de Matthäus Passion jaarlijks op dit hoge niveau wordt uitgevoerd is een feit waar je niet omheen kunt en waar men in IJmuiden en heel Velsen trots op kan zijn. Zie ook www.cov-ijmuiden.nl. (foto: Afke Spaargaren)