Jan Jaap van Laar Nederlands kampioen handboogschieten

Afgelopen weekend werd in de Maaspoort in Den Bosch het Nederlands kampioenschap handboogschieten gehouden. Jan Jaap van Laar uit Driehuis keerde terug met een gouden plak op zak.

Zowel voor de jeugd als de senioren stonden op zaterdag de kwalificatierondes op het programma. Er werd in drie sessies geschoten en er kwamen bijna 300 schutters aan de start zowel in de recurve als de compound klasse. Van VZOS uit Santpoort stonden er zeven schutters aan de meet. Het afgelopen jaar getraind door Pascal van der Veeken en Pier Elzinga.

Jan Jaap van Laar uit Driehuis plaatste zich op zaterdag als tweede voor de finalerondes met een persoonlijk record van 281 over 30 pijlen en 559 over 60 pijlen in de heren recurve cadetten klasse. Zondagochtend om 9 uur gingen die van start. Hij won de kwart en halve finales overtuigend en kwam in de finale uit tegen Damian Vaes, lid van het Nederlands jeugdteam.

Na een spannende strijd moest dit beslist worden in een laatste schot closest to center (wie komt het dichtst bij het midden met zijn ene pijl). Jan Jaap was hier de sterkste en mag zichzelf Nederlands kampioen noemen.

Naast Jan Jaap behaalden ook Barry van Mourik de finales bij de recurve heren. Hij moest het in de kwartfinale opnemen tegen Steve Wijler. Helaas was deze topschutter een maatje te groot voor hem en werd Barry verdienstelijk zevende. (foto: aangeleverd)