Menu

Skip to content

Jutter | HofgeestLogo

Het laatste nieuws uit IJmuiden, Velsen, Velserbroek, Santpoort, Driehuis en Spaarnwoude.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • IJmuiden e.o.
    • Santpoort e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Jutter | Hofgeest
    • Gemeente Velsen
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Gemeente
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Het debat over Tata Steel

Door Redactie | 1 september 2021 | Geplaatst in IJmuiden e.o., Regio, Santpoort e.o.

Op donderdag 9 september 2021 vindt er een debat plaats over Tata Steel in de Tweede Kamer. Ter voorbereiding lezen de Tweede Kamerleden zich in met stukken die verschenen zijn over de financieel economische situatie, maar ook over de milieu- en technische problematiek van het maken van staal aan de kust van Nederland.

Vier experts uit de regio IJmond die vinden dat Tata Steel voor Nederland en Noord Holland moet worden behouden hebben een aantal zaken op een rijtje gezet en ter informatie een brief geschreven aan de leden van de Tweede Kamer om een brede visie erover zo goed mogelijk weer te geven. Ook voor de regionale discussie, die soms gekenmerkt wordt door extreme standpunten en opvattingen is de brief informatief om reële afwegingen te kunnen maken. De brief is dan ook verzonden naar de politieke fracties in de drie IJmond gemeenten.

De brief:

Geachte leden van de Staten Generaal (tweede kamer),                                             17 augustus ’21

Bijgaand een brief namens een groep burgers die vinden dat Tata Steel voor Nederland en Noord Holland moet worden behouden. Dit vinden we van zo’n groot belang dat we het initiatief hebben genomen om u deze brief te sturen. Wij verwachten dat wanneer u onze brief leest U ook het belang gaat zien om Tata Steel voor Nederland te behouden. Dit stijgt boven politieke partijbelangen uit en we hopen dat u daardoor deze brief zoveel als mogelijk wilt verspreiden onder de leden van de tweede kamer.

Het belang van staal

Staal is de meest belangrijke hulpbron om te voldoen aan de eerste twee behoeften niveaus van Maslow. In het verbouwen en vervaardigen van voedsel speelt staal een belangrijke rol. Denk maar aan alle machines die hiervoor nodig zijn, deze zijn gemaakt van staal. Voor onze veiligheid zijn onze woningen, om ze sterker te maken,  voorzien van staal. De werktuigen waarmee onze woningen worden gemaakt zijn van staal. Maar ook in de gezondheidzorg is staal belangrijk. We hoeven alleen maar te denken aan  de apparatuur waarmee een scan wordt gemaakt of het borststuk van een stethoscoop of het naaldje van de vaccinatieprik, het is allemaal van staal. Staal is niet meer weg te denken uit onze moderne maatschappij.

Een leven zonder staal is, voor de mensheid, niet meer mogelijk. Als we staal zouden verbannen zou de gemiddelde levensverwachting van de mensen weer rond de 40 liggen en zou de wereldbevolking terugzakken naar enkele miljoenen.

Zal de behoefte aan staal minder worden?

Met de groei van de wereldbevolking zal de behoefte aan staal niet verminderen want staal zal nodig zijn in machines en transportmiddelen om alle mensen te voeden. Ook voor de gezondheidzorg hebben we meer apparatuur nodig. Daarnaast is voor het creëren van alternatieve energiebronnen het gebruik van staal noodzakelijk. Denk aan de mast van een windmolen. Daarentegen zijn kunststoffen wat op zijn retour. De verwachting is dat we steeds minder kunststoffen zullen gaan gebruiken omdat kunststoffen niet afbreekbaar zijn, waardoor als gevolg van vervuiling door  minuscule kunststofdeeltjes die in de oceanen terecht komen de oceanen minder zuurstof gaan produceren. Tevens kunnen hierdoor kankerverwekkende stoffen in onze voedselketen komen. Staal is 100% recyclebaar en daardoor milieutechnisch veel aantrekkelijker dan kunststof en daardoor zal de behoefte aan staal toenemen. 25% van de huidige staalproductie komt uit gerecycled staal. Na een paar jaar waar de productie van staal afnam zien we het laatste jaar weer een stijging in het produceren van staal. In maart 2021 is de productie van staal met 15,2% toegenomen t.o.v. maart 2020. 17,5% van deze stijging komt voor rekening van de Europese Unie. De Europese unie produceert ongeveer 8% van de totale staal wereldproductie. 0,4% van de totale staalproductie wordt in Nederland gemaakt.

Is het milieutechnisch verstandig om de staalfabriek in IJmuiden te sluiten?

Tatasteel IJmuiden is een van de schoonste en meest efficiënte staalfabrieken van de wereld. En maakt kwalitatief ook nog het beste staal te wereld. Dat betekent dat Tata niet stil heeft gezeten. Een voorbeeld hiervan is dat in 1995 bij een productie van 5,5 miljoen ton staal de uitstoot van loodhoudende stoffen in het milieu nog ongeveer 65.000 kg was. In 2018 was dit nog 1.260 kg. Natuurlijk moet dit nog verder omlaag maar het geeft wel aan dat milieu aandacht heeft bij Tata. De grafietregenswaar zoveel ophef over is geweest zijn de laatste ander half jaar niet meer voorgekomen omdat Tata maatregelen heeft genomen. Het is al jaren lang beleid bij Tata om vervoersbewegingen zoveel mogelijk te beperken om verspreiding van stof zo laag mogelijk te houden. En om dezelfde redenen rijden er al jaren sproeiwagens over het terrein. 
Hoogoven 6 is een recordhouder voor wat betreft het brandstofgebruik per ton ruwijzer, dus ook de laagste CO2 uitstoot per ton ruwijzer. Hoogovens 6 is ook wereldrecordhouder voor wat betreft de hoogste productie per M3 inhoud van de oven. Voor wat betreft de uitstoot van schadelijke stoffen draait Tata mee met de schoonste staalbedrijven van Europa. 

Dus moeten we Tata niet sluiten om milieutechnische redenen. We weten zeker dat als Tata sluit de wereldproductie van Staal niet zal zakken. Dat betekent dat het staal gemaakt gaat worden door “hoogovens” in landen die veel meer vervuilend zijn voor het milieu. Dat moeten we niet willen en alle milieubewegingen in de IJmond zouden voorstander moeten zijn voor het openhouden van Tata Steel als ze het milieu echt een warm hart toedragen. Wel is één ding zeker, het moet nog schoner.

Is Tata steel slecht voor de gezondheid van de leefomgeving in  Groot Kennemerland?

Natuurlijk is uitstoot van giftige stoffen niet goed voor de leefomgeving. Maar is het nu te zien dat de gemiddelde levensverwachting in Groot Kennemerland duidelijk lager is dan in de rest van Nederland. Vanuit de gegevens van het RIVM en GGD is dat niet zo. Dit is duidelijk te zien in bijgaand kaartje.

In regio’s zoals Oost Groningen, de Botlek, de landbouwgebieden en Amsterdam liggen de levensverwachtingen duidelijk lager.
Voor de Botlek mag je aannemen dat de industrie daar een rol speelt, In Oost Groningen en landbouwgebieden zouden de bestrijdingsmiddelen een rol kunnen spelen en in Amsterdam geldt de fijnstof in de lucht die door alle vervoersbewegingen in en rondom Amsterdam zijn als boosdoener. Als je dat weet is het bijna crimineel een advocatenkantoor in de grachtengordel van Amsterdam te runnen. Maar we denken dat luchtvervuiling maar een klein deel bepaalt van de levensverwachting van de mens en dat andere demografische omstandigheden een grotere rol spelen. In Groot Kennemerland valt op dat in de plaatsen Bloemendaal en Castricum de levensverwachting het hoogst is maar daar wonen dan ook de meeste “welgestelden” van de omgeving.

Tata Steel / de Hoogovens is altijd een zeer sociaal bedrijf geweest

 De sociale voorzieningen zijn bij Tata altijd super geweest. Tata had hier een voorbeeld functie voor andere bedrijven in de omgeving. Maar de sociale voorzieningen bij Tata waren en zijn altijd beter geweest dan bij de andere bedrijven in de omgeving. Dat is de redenen dat nu nog steeds mensen graag bij Tata komen werken. 

Nu wordt er weleens gepubliceerd dat een fabriek als Tata toch niet kan in een zo groot woongebied en wordt er verwijtend naar Tata Steel gekeken. De Hoogovens is altijd een groot voorstander van geweest dat zijn medewerkers goede woonvoorzieningen hadden. De Hoogovens is in 1918 ontstaan en gevestigd in de IJmond met ondersteuning van de complete politiek. De vervoersmiddelen waren in die tijd niet zoals nu en is de Hoogovens en groot initiator, tot grote blijdschap van de complete politiek, voor woningen in IJmuiden, Velsen Noord en Beverwijk. De bevolking in de regio was hier blij mee. Na 1950 Is de Hoogovens initiator geweest voor woningen verder van de fabriek gelegen. Toen waren het vooral Heemskerk, Alkmaar en Heerhugowaard waar de woningen werden gebouwd en dat is goed te zien in de bevolkingsgroei van de verschillende gemeenten.

 Inwonersaantallen 
Gemeenten19502020
Velsen4625768617
Beverwijk2717441863
Heemskerk563739191
Alkmaar39411109896
Heerhugowaard635158387

Nu worden deze aantallen wat beïnvloed door het verschuiven van gemeentegrenzen maar het is wel een indicatie. Doordat de medewerkers van de Hoogovens steeds verder weg kwamen te wonen van de fabriek verzorgde de Hoogovens vervoer met eigen bussen. 
Tata Steel faciliteert als één van de weinige grote bedrijven in Nederland collectief personeelsvervoer voor een aanzienlijk deel van haar 9.500 medewerkers. 
Jan de Wit Group (busmaatschappij)vervoert jaarlijks met ca. 50.000 shifts de Tata Steel medewerkers 24/7 van huis naar het staalbedrijf in IJmuiden en weer terug. 
Het collectief personeelsvervoer reduceert de CO2 uitstoot sowieso al aanzienlijk. Jan de Wit verzorgt het Tata Steel personeelsvervoer echter ook nog eens sinds 2019 met bussen voorzien van HVO 100 brandstof (hydrotreated vegetable oil) hetgeen resulteert in bijkans klimaatneutraal personeelsvervoer. 
Deze HVO 100 brandstof wordt geproduceerd uit plantaardige oliën en/of vetten die behandeld zijn met waterstof. Bij de productie wordt uitsluitend gebruik gemaakt van afvalstromen uit de landbouw- en voedingsindustrie. HVO 100 leidt niet tot ontbossing of het gebruik van voedsel als grondstof. HVO 100 is gecertificeerd op basis van de ISCC EU-norm en voldoet aan de hoge eisen die de EU stelt aan duurzame brandstoffen. Door te kiezen voor HVO 100 realiseert Jan de Wit Group een CO2-reductie van circa 90% van ‘well to wheel’. Bij de winning van grondstoffen voor HVO 100 en bij de daadwerkelijke productie wordt geen schade berokkend aan het milieu of aan ecosystemen.

De mensen die nu vooral klagen zijn de expats die voornamelijk uit Amsterdam komen. Zij wilden niet meer de drukte van de stad en dachten in de provincie fijn te kunnen wonen. Het zijn vooral de expats uit Wijk aan Zee die klagen maar het zijn ook de mensen die de “NIVEA” politiek willen hanteren. Niet In mijn Voor En Achtertuin maar wel volop consumeren. Willen wel de lusten maar niet de lasten.

Mevrouw Ficq publiceert trots dat ze iets minder dan 800 medestanders heeft. Maar er zijn al meer dan 16.000 mensen die de petitie hebben getekend voor het behoud van staalproductie in de IJmond zonder dat er veel publiciteit over deze petitie is geweest. In de IJmond is men trots op het bedrijf Tata dat altijd goed en sociaal is geweest voor zijn personeel.

De economische impact van Tata Steel

Als eerste zouden we willen benoemen dat we als Europa niet moeten willen dat wij belangrijke basisindustrie uit Europa zouden laten verdwijnen. Nederland moet willen dat we hier zelf ook een rol in blijven spelen. Mede omdat het kennisniveau voor het maken van staal in IJmuiden erg hoog is en dat we deze kennis ook kunnen exploiteren. Staal is de belangrijkste hulpbron voor onze eerste levensbehoefte en we moeten toch niet willen dat we afhankelijk worden van Aziatische landen of Rusland waar heel anders wordt gekeken naar het milieu dan hoe wij dat doen in Nederland. Hoe slecht afhankelijkheid is van andere continenten hebben we kunnen ervaren in de afgelopen periode tijdens de Covid waardoor de goederenstroom uit Azië werd geblokkeerd. We zien het nu ook in de toelevering van medicijnen; eenvoudige medicijnen bijvoorbeeld voor het bestrijden van wormen zijn niet meer te verkrijgen. We zien ook de problemen met de pijpleiding voor Russisch gas. Allemaal voorbeelden waar we nu op kunnen anticiperen en zorgen dat belangrijke levensbehoeften minimaal in Europa worden vervaardigd en Nederland moet daar een bijdrage in blijven leveren.
Maar we kunnen ook van de geschiedenis leren. In 1918 was er een politiek besluit dat Nederland niet zonder een Staal industrie kon. Gedurende de eerste wereldoorlog, waar Nederland buiten bleef was er in Nederland een enorm tekort aan staal. Voor de eerste wereldoorlog importeerde wij het staal voornamelijk uit Duitsland en Engeland. Die twee landen waren in oorlog en er was geen ton staal over voor Nederland.

Direct zijn er 9.000 gezinnen verbonden aan TATA Steel ( Hoogovens ) en indirect 21.000 gezinnen in Noord-Holland. Deze gezinnen hebben per jaar te besteden 1.270 miljoen euro. 300 bedrijven in de IJmond zijn direct of indirect verbonden aan het staalbedrijf. 
Een bedrijf als Techport gevestigd op het hoogoventerrein, is een hoogstaand technologisch bedrijf gericht op de toekomst van de maak- en onderhoud industrie voor de Metropool Regio Amsterdam  en de Overheid met als kern de IJMOND.
Door de gunstige ligging aan de Noordzee is er een toekomst voor Hoogovens-IJmuiden

Wat moet er gebeuren

Voordat we flink gaan investeren in Tata Steel moet Tatasteel weer een Nederlands bedrijf worden. Onze voorkeur gaat uit naar de gedachte dat het weer aangepakt moet worden zoals de Hoogovens is ontstaan. Een samenwerking van  de overheid en verschillende partijen uit het bedrijfsleven. In onze ogen betekent het dat Tata IJmuiden met de Tata Tubes vestigingen in Nederland weer een Nederlands bedrijf moet worden. De 7 miljard waar over gesproken werd tijdens de onderhandelingen met SABB moet toch haalbaar zijn om er weer een Nederlands bedrijf van te maken. Daarna kan de fabriek worden omgebouwd naar een groene fabriek. De hier meest voor de hand liggende oplossing lijkt om over te stappen op waterstof. Denk hierbij aan het plan van de FNV ( Zeester).
Niet alleen Tata ligt onder vuur aangaande het milieu maar ook Shell. Shell heeft er belang bij om publicitair beter in het nieuws te komen. Daarbij wil Shell investeren in waterstof. Laat Shell op het Tata terrein een waterstoffabriek bouwen en Shell kan dan de waterstof aan Tata leveren. Dan kan Shell de investering van een waterstof fabriek op zich nemen. 
Maar voor 1 Gigawatt waterstof heb je 2 Gigawatt elektriciteit nodig. Daarvoor is het onoverkoombaar om een windmolenpark te bouwen voor Wijk aan Zee die deze energie kan leveren. Vattenval of Eneco lijken ons daar de meest aangewezen partijen voor. Het zou toch mooi zijn wanneer 3 van de top 10 grootste vervuilers in Nederland samenwerken om in ieder geval van 1 van de grootse vervuilers naar een groene fabriek te transformeren en het  is ook goed voor het imago van de 2 andere partijen. 
Windmolenenergie en waterstofenergie zijn nieuwe technologieën die weer aan onze toekomstige generatie moeten worden geleerd. Wanneer deze technologieën op de locatie van Tata worden geëxploiteerd kunnen er ook voor deze technologieën opleidingen plaats vinden voor toekomstige technici in de Tata Academy. Hier kunnen 5000 MBO, HBO opleidingen worden verzorgd.
Na 25 jaar zullen de masten van de windmolens op zee moeten worden vervangen. Tata kan hier een rol inspelen en de benodigde materialen leveren. De schroot die de oude masten met zich meebrengen kunnen weer bij Tata tot nieuw staal worden verwerkt waardoor er een nieuwe circulaire economie ontstaat.

Voor al deze plannen moet Economische zaken hier een initiërende en een bemiddelende rol in spelen. Mede omdat dit extra hoogwaardige arbeidsplaatsen zal opleveren. Andere namen vanuit het bedrijfsleven die hier een rol in zouden kunnen spelen zijn bijvoorbeeld SHV, VDL en Engie. Er wordt gesproken dat in 2050 de fabriek uiterlijk groen moet zijn. Het IPCC rapport heeft aangegeven dat we veel sneller onze doelen moeten bereiken. Naar aanleiding van het IPCC rapport heeft premier Rutte gesproken over team NL. Hier ligt een prachtige kans om te laten zien want het team NL van premier Rutte waard is. Want naar onze mening moet het in 2030 gerealiseerd zijn en dit moet haalbaar zijn.

Kan er nog meer gebeuren

Vanuit de politiek wordt er veel gekeken naar alternatieve energie bronnen. Dat is niet voldoende want er zou ook veel meer gekeken kunnen worden naar energie besparingen. Dit geldt niet alleen voor Tata maar voor de totale industrie. Verbruikt een bedrijf of instelling (Wet milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)? Dan zijn zij op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit is de energiebesparingsplicht. De overheid heeft voor 19 bedrijfstakken een Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML) opgesteld met daarin energiebesparende maatregelen. De lijst omvat onder andere: Persluchtinstallaties, Stoominstallaties, Elektromotoren en Pompen.
Op deze plicht wordt veel te weinig gehandhaafd of geaudit.
Er wordt in de industrie veel met perslucht voor de pneumatiek gewerkt. Zeker in de voedingsmiddelenindustrie. Voor het verkrijgen van perslucht is energie nodig. In de pneumatiek wordt gebruikt gemaakt van koppelingen gekoppeld aan de slangen en cilinders. Veel van deze koppelingen lekken en dat is een verspilling van energie. Eigenlijk moet er jaarlijks een controle worden uitgevoerd op de gehele pneumatische installatie.
Voor stoom geldt hetzelfde. Ook dit wordt opgewekt door energie. In het leidingwerk van een stoominstallatie zitten condenspotten. Deze kunnen na een tijd gaan lekken. Ook hiervoor geldt dat men jaarlijks een controle moet doen om de lekkende condenspotten te signaleren en deze te vervangen door nieuwe condenspotten. Met zo’n controle komen er over het algemeen grote besparingen uit. Bij Tata Steel is er een business case opgesteld en de medewerkers van Tata hebben zelf berekend dat wanneer er een condenspotten survey over het gehele terrein zou worden uitgevoerd dit een besparing aan energie zou geven gelijk aan het gemiddelde energieverbruik van 10.000 huishoudens.
De Nederlandse industrie gebruikt 75% van de totale elektriciteit verbruik in Nederland. In de industrie gaat 70% van het elektriciteitsverbruik naar elektromotoren. Op de markt zijn allang energiezuinige elektromotoren verkrijgbaar. De motoren geven een besparing van tussen de 20% en 30% van het energieverbruik. De kostprijs van een energiezuinig elektromotor daarentegen is slechts 2% van de Total Cost of Ownership.
Pompen werden in het verleden over gedimensioneerd. Maar dat betekent dat ze ook meer energie verbruiken. Pompen worden over het algemeen aangedreven door elektromotoren. Wanneer de juiste, benodigde capaciteit wordt berekend voor een pomp kan er ook een elektromotor worden gebruikt met een lager vermogen; dit in combinatie met frequentieregelaars (die zorgen ervoor dat de pomp de juiste energie krijgt van de motor naarmate van wat erop dat moment wordt verpompt. Als de pomp op de helft van zijn capaciteit draait dan heeft het ook niet de volle vermogen van de elektromotor nodig.)

Waarom gebeurt dit veel te weinig in de Nederlandse Industrie. Hierin zijn 2 belangrijke oorzaken te noemen. De grote bedrijven in Nederland worden over het algemeen bestuurd door bestuurders en niet door ondernemers. Zij kennen over het algemeen hun bedrijf slecht en weten niet wat er daadwerkelijk op de vloer gebeurt. Ze spreken de taal niet en over het algemeen vinden zij de techniek eng. Wel kennen ze alle kostenstromen maar weten onvoldoende waar besparingen te halen zijn en hebben niet meer creativiteit dan te besparen op arbeidsplaatsen.
De financiële huishouding binnen een bedrijf is geregeld in allemaal budgetten. Elke afdeling heeft zijn eigen budget. Zo ook in de industrie. Het technische onderhoud heeft ook zijn eigen budget en deze staat altijd onder druk. Waar het technische onderhoud op wordt afgerekend is de beschikbaarheid van de installaties want daar wordt het geld meeverdiend. Downtime kost over het algemeen veel geld. In de budgetten van het technisch onderhoud zit over het algemeen geen ruimte om jaarlijks controles te doen en te investeren in nieuwe elektromotoren. Als er een motor stuk is wordt er nog steeds veel gekozen voor het reviseren van de motor wat voordeliger is dan de aanschafprijs van een nieuwe motor, maar het rendement van een gereviseerde motor is na de revisie alleen maar omlaag gegaan. Dit omdat er geen ruimte in het budget zit van technisch onderhoud. Daarnaast krijgt het technische onderhoud niet de revenuen van het besparen van energie want dat komt in een ander potje terecht. Nu hoeven de bedrijven voor deze energietransitie geen grote investeringen doen. Banken willen hierin mee participeren. Dan kunnen de investeringen betaald worden uit de besparingen en wanneer er is afbetaald lopen de besparingen nog door. Voor elektromotoren geldt dat de investering in 5 jaar is terugverdiend en dat de levensduur van een motor ongeveer 20 jaar is. Dus economisch gezien is het alleen maar aantrekkelijk om hiermee aan de gang te gaan.

Wat kunnen milieubewegingen doen:

Ook de milieubewegingen kunnen wat doen. Zoals er ook een keur bestaat voor duurzaam hout (FSC) zou er ook een keur moeten komen op duurzaam gemaakt staal. Het zal helpen in de wereldwijde transitie naar duurzaam staal. De milieubewegingen kunnen dan op een positieve manier bijdragen aan een opbouwend rol.

Omgaan met elkaar

Een van onze leden heeft een paragraaf geschreven hoe we in deze discussie moeten omgaan met elkaar en we vonden het belangrijk deze paragraaf in deze brief op te nemen.

De samenleving in Nederland is aan het ver-individualiseren en tegelijkertijd aan het verharden. Dit betekent dat iedereen een mening moet hebben en dat kennis en ervaring naar de achtergrond verschuiven. Het gevolg is dat iedereen even belangrijk is en dat iedereen in media kan zeggen wat hij of zij denkt en voelt.

In de IJmond wordt de discussie over Tata Steel dan ook zeer fragmentarisch, ondeskundig en dikwijls eenzijdig gevoerd. Vanaf het begin dat er staal wordt gemaakt in de IJmond is er milieu overlast. Ook gezondheidsrisico’s zijn vanaf het begin aanwezig voor werknemers en omwonenden. De afgelopen 30 jaar is er steeds meer milieu- en gezondheidswetgeving gekomen en zijn bedrijven, werknemersorganisaties en omwonenden kritischer met elkaar omgegaan. 

Kritisch zijn betekent iets scherp beoordelen en ergens een duidelijke mening over hebben. Dit mag echter niet leiden tot eenzijdigheid en negativiteit. In de media en vooral op de sociale media is duidelijk de eenzijdigheid terug te vinden. De individualisering heeft ook daar toegeslagen en vormt iemands persoonlijkheid daarbij. Iedereen is uniek en kleed en gedraagt zich als geen ander in het omgaan met elkaar. De verschillen tussen waar en onwaar, maar ook tussen goed en kwaad zijn aan het vervagen. In de discussie rond Tata Steel worden de standpunten scherper, moet men voor of tegen zijn, terwijl het bedrijf een basisvoorziening vormt in onze samenleving en één van de schoonste staalbedrijven is in de wereld. Natuurlijk moet Hoogovens vergroenen, vooral in een samenleving zoals in de IJmond waar ruim 160.000 inwoners bij elkaar wonen; de technologie staat niet stil, maar de discussie moet fair en eerlijk worden gevoerd. 

Gelukkig wonen we in Nederland in een rechtstaat en behoort de politiek een afspiegeling te zijn van waaruit de bevolking bestaat. Dit betekent dat verschillende standpunten en meningen gehoord moeten kunnen worden en dat rekening gehouden moet worden met andere opvattingen. Dit mag echter niet leiden tot eenzijdigheid en uitsluiting in de besluitvorming. Toch is dit moeilijk omdat ook in de politiek de ver-individualisering is toegeslagen en er een veelheid van partijen is ontstaan. Wetenschap wordt als persoonlijk beoordeeld en instituten en bestuurlijke organen worden negatief bejegend. We moeten oppassen dat geen verkeerde beslissingen worden genomen en dat de welvaart op termijn in gevaar komt door eenzijdig en negatief beleid. Tata Steel kan schoner, veiliger en groener, maar dan moeten we goed en beter met elkaar omgaan en open staan voor meer kennis en ervaring die aanwezig is.

Samenvattend wat moet er gebeuren:

  • Tatasteel moet weer een Nederlands bedrijf worden
  • De fabriek moet schoner worden gemaakt (plan FNV) met als doelstelling gereed 2030
  • Economische zaken moet een initiërende en een bemiddelend rol op zich nemen
  • Team NL moet gestalte krijgen 
  • Energiebesparingen die nu al kunnen worden gedaan moeten worden opgepakt
  • De discussie over Tata moet fair worden gevoerd
  • We moeten niet afbreken maar opbouwen.

Geschreven door: Luuk Klaassen. Werkzaam als Key Account Director bij ERIKS echter geschreven vanuit persoonlijke titel. Geboren in IJmuiden en veel van zijn familieleden en zijn ouders hebben bij de Hoogovens gewerkt.

Namens:

Bertus Berghuis, gemeente raadslid in de gemeente Heemskerk en erg betrokken bij Tata.

Ton Spiering, heeft 41 jaar bij Tata gewerkt. Ton heeft opdrachten uitgevoerd om de werkomstandigheden voor de werknemers bij de Hoogovens te verbeteren. Nadat Ton in de VUT is gegaan is hij door Danieli Corus gevraagd om voor hun te werken. In die hoedanigheid heeft Ton over de gehele wereld gereisd en bij meer dan 40 staalbedrijven gewerkt. Zijn opdracht was meestal om met zijn ervaring het proces in de hoogovens te verbeteren. De ervaring die hij hier mee opdeed heeft hem doen vaststellen hoe goed en schoon er in IJmuiden wordt gewerkt.

Adrie Winkelaar, een gepensioneerde chemicus. Werkzaam geweest bij de Akzo. En voelt zich als bewoner betrokken bij dit project. 

foto: archief

Andere berichten

Jazz in Driehuizz!→

Herdenking op Duinhof druk bezocht→

Nationale Molendag zaterdag 10 mei→

Loop mee met de Vissenloop IJmuiden! Samen in beweging tegen kanker→


Recent nieuws

  • Jazz in Driehuizz!
  • Herdenking op Duinhof druk bezocht
  • Nationale Molendag zaterdag 10 mei
  • Loop mee met de Vissenloop IJmuiden! Samen in beweging tegen kanker
  • Wethouder Sander Smeets legt bloemen op oorlogsgraven De Biezen 
  • Tekenen van een defecte lambdasonde: wanneer is vervanging nodig?
  • louislouis verwent Velsen al een jaar
  • Slagerij van Olphen: ‘Het moment om te veranderen was nu’
  • Opening van het vaarseizoen
  • Groen het nieuwe blauw?
  • Vieren van vrijheid in Velsen    
  • Kerkdienst te velde zeer gewaardeerd  
  • Jan Bonekamp voor de 19e keer herdacht op Westerbegraafplaats 
  • Nathanael Korf voorgedragen als nieuwe wethouder in Velsen
  • Dales houdt een pleidooi voor meer menselijkheid en rechtvaardigheid
  • Spreuken die Spreken
  • Thuis in Santpoort: een charmante rondboog
  • Voedselbank Velsen: ‘Pareltjes’
  • Knuffelspreekuur bij Vereniging Santpoorts Belang
  • 80 jaar vrijheid, blijven herdenken is noodzaak
Job in de Regio

Edities

  • IJmuiden e.o.
  • Regio
  • Santpoort e.o.
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

In de Regio

Live webcam in IJmuiden aan ZeeLive webcam IJmuiden aan Zee

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Jutter | Hofgeest

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Jutter | Hofgeest
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
0255-533900
info@jutter.nl of info@hofgeest.nl

 

IJmuiden, en Velsen-Noord
Velserbroek, Velsen-Zuid, Santpoort-Noord, Santpoort-Zuid, Driehuis en Spaarnwoude.

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© Kennemerland Pers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}