Havenfestival geeft stokje met geslaagde editie door aan PreSail IJmond

Met een ferme druk op de scheepshoorn werd zondag de vijftiende editie van het Havenfestival IJmuiden afgesloten. De organisatie van het gratis toegankelijke evenement waar haven, vis en cultuur centraal staan kijkt terug op een geslaagde editie. Zaterdagmiddag was het vanwege de warmte rustiger dan vorig jaar, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd met de zaterdagavond en met name de zondagmiddag.

De bezoekers keken hun ogen uit op de Trawlerkade, waar een rondvaart met een van de nautische dienstverleners, een ‘vlucht’ naar 30 meter hoogte met de fly-seat (IJmuiden van boven) en het Noordzeevis uit IJmuiden Plein de populairste attracties waren.

Ook de vier podia trokken veel publiek. Aan het begin van de kade werden de bezoekers verwelkomd door shantykoren, op het Rabobank IJmond Stage (opgebouwd uit zeecontainers) en in Ymuiden Stores vonden beide dagen uiteenlopende optredens plaats en op het Cornelis Vrolijk Kloosterboer Hoofdpodium wisselden lokale en landelijk bekende artiesten elkaar af. Op zaterdagavond liep de kade bij Kloosterboer vol voor de Havenfestival All Star Band, Yes-R en Lee Towers, die iedereen uit volle borst liet meezingen op ‘You’ll Never Walk Alone’.

Voorzitter Jakob Klompien van Stichting Havenfestival IJmuiden was na afloop vol lof over de inzet van de bijna 100 vrijwilligers en de financiële bijdrage van de 50 sponsors. ‘Zonder hen zou het niet mogelijk zijn om een evenement van deze omvang te organiseren. De tropische warmte op zaterdag heeft voor extra uitdagingen gezorgd die door onze vrijwilligers zonder morren zijn aangegaan. Ik ben echt onder de indruk van de manier waarop het festival dit jaar is neergezet.’

Klompien is ook blij de verbindende kracht van het Havenfestival. ‘Het feit dat zowel Techport, Amsterdam IJmuiden Offshore Ports, Noordzeevis uit IJmuiden, de lokale musea, IJmuiden Rauw aan Zee en Citymarketing .IJmuiden allemaal aanwezig waren, beschouw ik als groot compliment. Wat mij betreft is deze editie de blauwdruk voor Pre Sail IJmond, dat volgend jaar voor een keer weer de plaats inneemt van het Havenfestival. Ik wens de organisatie veel succes met de organisatie van dat prachtige evenement waar de regio nu al naar uitkijkt!’

PreSail IJmond vindt plaats op zondag 9, maandag 10 en dinsdag 11 augustus 2020. Op woensdag 12 augustus 2020 vertrekken de tall-ships vanuit IJmuiden en Beverwijk naar de hoofdstad voor Sail Amsterdam. Foto’s van het Havenfestival IJmuiden zijn te vinden op de Facebook-pagina van het evenement. (foto: Machiel Kraaij)