IJmuiden – Vrijdag werd het startsein gegeven voor de internationale actie NL Waterway Cleanup. In de haven van IJmuiden gingen vrijwilligers aan de slag om zo veel mogelijk plastic zwerfafval te prikken. De wethouders Jeroen Verwoort en Marianne Steijn hielpen mee. Het project is niet alleen bedoeld om de plasticvervuiling in gebieden rond waterwegen aan te pakken, maar ook om bewustwording te creëren.
Door Raimond Bos
Het terugdringen van de vervuiling van de oceanen is één van de grote uitdagingen van deze eeuw. Ieder jaar belandt acht miljoen ton aan plastic in zee. Dat leidt tot een natuurramp van een omvang die nauwelijks te bevatten is. Het plastic tast niet alleen het leven in zee aan, ook verandert het geleidelijk in minuscule deeltjes die werkelijk overal ter wereld worden aangetroffen. Ook op plaatsen waar vrijwel geen mensen komen, zijn microplastics aanwezig. De kleine plasticdeeltjes zitten zelfs al in ons eigen bloed!
NL Branding
Dat juist Nederland het voortouw neemt in deze actie om de internationale wateren schoner te maken, is niet vreemd. Ons land profileert zich graag als open, innovatief en inclusief. Het team van NL Branding probeert deze boodschap zo duidelijk mogelijk uit te dragen in het buitenland. Anna Hommel is communicatieadviseur van deze organisatie en licht toe: ,,Wij houden ons dagelijks bezig met de vraag hoe Nederland zich gedraagt in het buitenland.’’ Samen met een aantal collega’s was ze vrijdagochtend aanwezig om mee te helpen met het prikken van plastic in het IJmuidense havengebied. Via sociale media gingen de foto’s de wereld over. Voor wethouder Jeroen Verwoort een buitenkansje om IJmuiden weer eens goed aan te prijzen: ,,IJmuiden is het epicentrum van de wereld en vandaag dus ook het epicentrum van de NL Waterway Cleanup.’’ Medewerkers van Nederlandse ambassades in bijna veertig landen namen vrijdag deel aan de actie.
Petflesjes en sigarettenpeuken
Na het maken van een groepsfoto bij de letters .IJmuiden aan de Halkade verspreidden de vrijwilligers zich om zo veel mogelijk plastic te verzamelen. Niemand bleek echter het colaflesje te hebben opgemerkt dat vlakbij de fotoplek op de grond lag. De verslaggever van deze krant raapte het op en bekeek het aandachtig. Het bleek niet te vallen onder de Nederlandse statiegeldregeling die sinds vorig jaar van kracht is. Twee gemeentelijke handhavers waren graag bereid om deze eerste plastic vondst van de dag alsnog in de vuilniszak te laten verdwijnen, waarbij ook de verslaggever opeens zelf wereldnieuws werd. Naast plastic petflesjes blijken vooral veel sigarettenpeuken in het havengebied te liggen. Ook die bestaan grotendeels uit plastic en moeten daarom apart ingezameld worden.
Sneeuwbaleffect
Het oprapen van plastic zwerfafval is een mooi gebaar, maar beter is het om te voorkomen dat dit nodig is. Wethouder Marianne Steijn: ,,Doordat inwoners steeds vaker zulke acties houden, realiseren we ons ook steeds beter hoeveel we eigenlijk weggooien. Mensen vertellen het onderling en zo ontstaat een sneeuwbaleffect. Ook op de scholen wordt er aandacht aan besteed en we hebben natuurlijk al langere tijd de Beestenbende (club voor basisschoolleerlingen die streeft naar een betere wereld, red.) die zich hiervoor inzet. Voor mij persoonlijk werkt het als ik foto’s zie van dode vissen die in de plastic soep verstrikt zijn geraakt. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van wat het met ons doet. Het probleem oplossen lukt niet in een dag.’’
Er werd ijverig geprikt en geruimd, vooral plastic petflesjes en sigarettenpeuken. Foto: Bos Media Services.