Geluk speelt grote rol in zeilwedstrijd rond Noord-Holland

IJmuiden – Voor de 23e keer voer een groot aantal zeilschepen afgelopen vrijdag en zaterdag vanaf het IJsselmeer naar IJmuiden. Dit jaar werden bijna honderd deelnemers geregistreerd. De jaarlijkse Ronde om Noord-Holland is een zeilwedstrijd waar door de liefhebbers al tijden reikhalzend naar wordt uitgekeken.

De nieuwe editie van het evenement kende ook nieuwe uitdagingen, want voor het eerst werd niet gestart in Enkhuizen, maar in de Bataviahaven in Lelystad. Omdat die locatie wat noordelijker ligt, koos de organisatie ervoor om ook langs de Marker Wadden te varen, zodat de totale afstand van de tocht 110 mijl bleef en daarmee gelijk is aan de afstanden die in voorgaande jaren moesten worden afgelegd. De grootste uitdaging voor de deelnemers ligt in het juist inschatten van de snelheden van wind en stroming. Immers, het is zaak om zolang mogelijk te profiteren van de voordelen die de natuurlijke elementen in deze race te bieden hebben. Naast vaardigheden op zeilgebied speelt dus ook een geluksfactor een grote rol in deze onderlinge strijd. 

De wedstrijd kent meerdere categorieën en heeft dus ook meerdere winnaars. Schipper Jan Bart wist met zijn schip New Frontier als eerste de finish te bereiken in de categorie ORC1. Jaap Wilschut bereikte de koppositie met zijn schip Jellow in de categorie ORC2. De overige winnaars zijn Jeroen Koninkx (SailSelect, ORC3),  Geert Couperus (Endorphin, Short handed ORC), Pim van den Brink (Kolibri 6.5, Short handed SW), Hans Zandvliet (SO LONG, SW Hoog), Christian Boelen (Hinder, SW Laag), Bert van Dijk (Exception, X-Yachts), Marcel Kruger (SIXpack, Flevomare klassement). (Tekst: Bos Media Services)

Foto:

Een deelnemer aan de Ronde om Noord-Holland bereikt de haven van IJmuiden. (Foto: Ton van Steijn)