Forteiland weer open voor publiek

IJmuiden – Na de winterstop gaat Forteiland op zondag 1 maart weer open voor het publiek. Bezoekers kunnen met het schip Koningin Emma vanaf het Sluisplein naar het eiland varen om daar te worden rondgeleid door een ervaren gids. Deze rondleidingen worden tot en met november op de eerste zondag van de maand verzorgd. Gedurende de zomermaanden zijn er ook vier publieksdagen op woensdagen.

In 1881 werd begonnen met de bouw van een pantserfort in de duinen op de noordelijke oever van het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Het fort maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam en diende voor de bewaking van de toegang tot het in 1876 gegraven Noordzeekanaal en de toenmalige sluis. Hiervoor had het fort twee pantserkoepels; een grote met vijf zware kanonnen richting de havenmond en zee en een kleinere draaibare koepel met twee lichtere kanonnen voor het bewaken van de landzijde en de sluis. Het fort bestaat verder uit drie verdiepingen , telt 72 lokalen en een gangenstelsel van 580 meter. Tijdens de Duitse bezetting maakte het fort deel uit van de Festung IJmuiden. Een restauratie van vier jaar heeft van het fort, dat inmiddels de status heeft gekregen van Unesco Werelderfgoed, een monument gemaakt.

Het schip Koningin Emma vertrekt op de publiekszondagen om 10.45, 12.45 en 15.10 uur vanaf het Sluisplein. De retourvaarten zijn om 13.00, 15.15 en 17.15 uur. Een plaatsbewijs voor het schip inclusief rondleiding op het eiland kost 12,50 euro en kunnen vooraf via www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch (0255 511676) worden besteld. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht. Op het eiland kunnen bezoekers genieten van een hapje en een drankje in de koepelzaal of op het buitenterras. Deze consumpties dienen contant te worden afgerekend, pinnen is op het eiland niet mogelijk. Ook zijn niet alle ruimtes op Forteiland toegankelijk voor rolstoelen, buggy’s en rollators. Kijk op www.forteilandijmuiden.com voor uitgebreide informatie. (Foto: aangeleverd)