Festival Industrie Cultuur Noordzeekanaal

Zaterdag 18 april heeft de provincie Noord-Holland het Festival Industrie Cultuur geopend met een feest op de Kop van de Haven in IJmuiden en bij de Verkadefabriek in Zaandam. Marlenne Schrijver en Agnes de Boer van BeLeef Oud-IJmuiden en Paul de Ruijter van het Zee- en Havenmuseum hebben het programma in IJmuiden georganiseerd. Naast muziek, verhalen en officiële woorden, werd de Verhalenbank geïntroduceerd. 

2015 Is het Europees Jaar van de Industrie Cultuur. De provincie Noord-Holland heeft Het Noordzeekanaal en Zaanstad als speerpunten aangewezen. Van april tot oktober vindt een Festival plaats rond de industriecultuur in Velsen en Zaanstad dat afgelopen zaterdag van start is gegaan met festiviteiten in beide plaatsen en een verbindende boottocht ertussen op MPS Independent 3.

Op de Kop van de Haven zorgde het verhalenorkest Onstuimige Schuim voor spektakel met liederen en muziek over de zee. Het publiek was getuige van het harde werken op zee, het rauwe leven, de drank en de weemoed naar huis en haard. Wethouder Robert te Beest deed de officiële aftrap en gaf aan geïnspireerd te zijn door de wijze waarop Zaanstad haar industrieel erfgoed op de kaart zet.

Delia Hofman, voorzitter van de Stichting Verhalen Verbinden bekend van het project Beleef Oud-IJmuiden gaf aan hoe zij zich persoonlijk geraakt voelde door de nog aanwezige historie in Oud-IJmuiden. Ze gaf aan trots te zijn op de wandelroute die in juni in Oud-IJmuiden van start gaat en langs alle belangrijke plekken uit het verleden voert. Jan Zwanenburg vermaakte het publiek met zang en gaf samen met Jan Clots een staaltje achteruit praten ten beste.

Met vier gidsen kregen de aanwezige bezoekers een korte rondleiding door Oud-IJmuiden, langs de IJmuidense industrie- en cultuuriconen, zoals het Bellhuisje, Koelhuis IJsvries, het Postkantoor, Augusta, Thalia, de afslag en de Westerbegraafplaats. De route was een voorproefje op de wandelroute Ontdek Oud-IJmuiden die in juni gerealiseerd wordt en eindigde bij het Zee- en Havenmuseum waar koffie klaarstond, de motoren draaiden en films werden gedraaid.