Extra pont: sneller over het Noordzeekanaal

Vanaf maandag 23 maart vaart er tijdens de spitsuren een extra pont over het Noordzeekanaal tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid. Dit betekent dat er in plaats van elke 20 minuten, dan elke 10 minuten een pont vaart. Dit is goed nieuws voor de reizigers. De extra pont vaart op werkdagen: tussen 6.30 en 9.30 uur en tussen 14.00 en 18.00 uur.

Door de extra pont wordt het aantrekkelijker om met de fiets te gaan. Als er meer mensen kiezen voor de fiets als alternatief voor de auto, wordt het aantal auto’s op de weg minder. Hiermee verbetert ook de luchtkwaliteit, ook doordat de pont gaat varen op een schonere brandstof. In plaats van diesel varen beide ponten op Gas-To-Liquidbrandstof (GTL). Dit verbrandt schoner dan diesel en produceert daardoor minder vervuilende uitstoot en minder zwarte rook. De dienstregeling staat op www.velsen.nl  onder de kop ‘veelgestelde vragen’

IJmond Bereikbaar is het samenwerkingsverband tussen het georganiseerde bedrijfsleven en de wegbeheerders van de IJmondgemeenten. De inzet van de extra pont is een van de maatregelen van IJmond Bereikbaar om de verkeersdrukte te verminderen. Deze maatregelen zorgen voor een betere bereikbaarheid van de IJmond. Andere maatregelen zijn een fietscampagne en de inzet van een shuttle bus tussen Beverwijk station en de bedrijventerreinen in Velsen-Noord en Beverwijk. Kijk voor meer informatie op www.ijmondbereikbaar.nl

De extra pont wordt het eerste jaar gefinancierd met subsidie vanuit het Regionale Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (RSL). De extra pont levert ook een bijdrage aan de grotere mobiliteit tijdens  de renovatie van de Velsertunnel in 2016. Gedurende deze periode zal de pont gefinancierd worden door Rijkswaterstaat.

Op de foto poseren Ton van der Scheer, voorzitter van de stichting IJmond Bereikbaar, en Sophie Zwetsloot, programmacoördinator IJmond Bereikbaar, op de pont. (foto: Karen van Gilst)